Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza METEO în intervalul august-octombrie. Cum va fi VREMEA la începutul toamnei

Prognoza METEO în intervalul august-octombrie. Cum va fi VREMEA la începutul toamnei

Lunile august, septembrie şi octombrie vor fi caracterizate de un regim termic situat peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce, din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor fi deficitare în intervalul menţionat, însă se vor apropia de valorile normale în decursul lunii octombrie, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul august - octombrie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În iunie, temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi apropiate de normal în rest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de vară este de 19,7 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 23 de grade Celsius în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Crişana.

De asemenea, în ultima lună de vară, precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile cele mai scăzute se vor acumula în regiunile sudice, estice şi vestice. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna iunie este stabilită la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), Oltenia (până la 88 l/mp) şi Moldova (până la 87 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (între 28 şi 40 l/mp).

Pentru luna septembrie, meteorologii estimează temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş (între 13 şi 15 grade) şi Moldova (între 10 şi 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 19 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi în general deficitare, în septembrie, cu excepţia regiunilor nordice şi centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Media normei de precipitaţii stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Crişana (până la 78 l/mp), Maramureş (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) şi Banat (70 l/mp). Pe de altă parte, cantităţi mai reduse de precipitaţii se vor consemna în Moldova, de până la 55 l/mp.

Potrivit ANM, în octombrie, temperatura aerului va putea avea valori peste media climatologică în sud, sud-est şi local în vest şi apropiate de normal în restul ţării. Norma climatologică a lunii este stabilită la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 6 şi 10 grade Celsius, în Transilvania, între 5 şi 12 grade în Moldova, dar şi de până la 14 grade Celsius, în Dobrogea.

Totodată, precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendinţă spre excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice şi estice. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 43,5 l/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 19 şi 41 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. www.agerpres.ro

Subiecte în articol: prognoza meteo
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri