Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD va vota doar 15 zile de alertă și fără contracte încheiate prin atribuire directă

PSD va vota doar 15 zile de alertă și fără contracte încheiate prin atribuire directă

de Ion Alexandru    |   

Comitetul Executiv Național al PSD a decis, aseară, să aștepte ca Executivul să transmită Hotărârea de Guvern prin care se dorește prelungirea stării de alertă, iar aprobarea măsurilor va fi acordată numai dacă termenul vizat este de 15 zile, nu de 30 de zile, așa cum a anunțat Ludovic Orban. Social-democrații susțin necesitatea redeschiderii bisericilor, redeschiderii spitalelor pentru bolnavii cronici și oprirea achizițiilor guvernamentale făcute fără licitație. O opinie similară vine și din partea USR. În schimb, ALDE și Pro România și-au menținut pozițiile, anunțând că nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă. 

 

“Peste câteva ore, expiră starea de alertă maximă, iar Guvernul nu a venit încă cu HG-ul pentru prelungirea măsurii”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul ședinței CEx de ieri. Acesta a precizat că Executivul trebuie să lămurească mai multe lucruri care să justifice necesitatea prelungirii stării de alertă la nivel național. “PSD a decis să aștepte proiectul de HG. Tot ceea ce știm este că vom vota orice măsură care vizează sănătatea românilor. Este exclus ca PSD să voteze continuarea achizițiilor directe și alte aberații care au funcționat în ultimele trei luni și care nu au făcut altceva decât să-i îmbogățească pe unii. Decizia noastră este ca starea de alertă să fie prelungită cu maximum 15 zile, timp în care să se revină la normalitate. Este esențial să se deschidă bisericile și ca bolnavii cronici să poată fi tratați în spitale”, a precizat liderul interimar al social-democraților. De asemenea, PSD dorește să fie deschise teatrele.
Guvernul se va întruni abia astăzi, la ora 11.00, la Palatul Victoria, pentru a elabora și adopta texul hotărârii privitoare la prelungirea stării de alertă, în ciuda faptului că măsurile restrictive expiră tot astăzi. Hotărârea în cauză urmează să fie supusă aprobării votului Plenului Parlamentului joi. PSD a renunțat la ideea promovării unui proiect de lege care să conțină o serie de măsuri preventive, urmând ca, în comisiile de specialitate ale Parlamentulului, să fie modificată

Hotărârea de Guvern, astfel încât să răspundă deciziei luate în CEx.

 

Partidele parlamentare au opinii diferite

 

Situația prelungirii stării de alertă este una incertă, având în vedere poziția liderilor partidelor parlamentare. Președintele USR, Dan Barna, a precizat că se așteaptă, încă, o argumentare temeinică a intenției prelungirii stării de alertă și că opinează, asemenea PSD, pentru o perioadă de 15 zile.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reconfirmat faptul că formațiunea pe care o conduce nu va vota pentru prelungirea stării de alertă. “Guvernul știa că trebuie să pregătească proiectul de HG. Nu l-a elaborat până acum, ceea ce denotă faptul că este depășit la toate capitolele. Starea de alertă nu se justifică a fi prelungită la nivelul întregului teritoriu național”.
Victor Ponta a precizat, la rândul lui, că parlamentarii Pro România nu vor încuviința, prin vot, prelungirea stării de alertă. Partenerul de guvernare al PNL, Partidul Mișcarea Populară, prin vocea președintelui Eugen Tomac, a opinat, pe de altă parte, că situația epidemiologică actuală nu poate permite să fie ridicate toate restricțiile. În schimb, și PMP dorește ca Guvernul să permită oficierea slujbelor relogioase în interiorul bisericilor.
Într-un comunicat de presă al Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal), președintele Executiv Daniel Ionașcu somează autoritățile să redeschidă bisericile. 


Marcel Ciolacu: “Este exclus ca PSD să voteze continuarea achizițiilor directe și alte aberații care au funcționat în ultimele trei luni”

 

 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri