Regimul Kaczynski, care are majoritatea absolută în parlamentul de la Varșovia, a reușit să treacă două legi care asigură controlul politic asupra instanțelor, până la Curtea Supremă și dirijează componența Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, ministrul justiției poate demite sau numi șefii instanțelor iar parlamentul stabilește componența CSM.
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a făcut apel la Președintele Poloniei să nu ratifice legile care știrbesc fundamental independența justiției prin trecerea unor prerogative de bază în funcționarea sistemului juridic la factorii politici.
Demonstrațiile de protest desfăsurate în Polonia și avertismentele instituțiilor europene nu au putut opri inițiativele legislative al Partidului Lege și Justiție condus de Kaczynski.
Consiliul Superior al Magistraturii din România s-a raliat instituțiilor similare europene dând o declarație fermă de condamnare a deciziilor politice din Polonia împotriva independenței justiției.
Președintele Klaus Werner Johannis nu s-a pronunțat clar față de derapajele antidemocratice din Polonia și nu anticipează poziția României la un eventual vot în Consiliul European pentru aplicarea de sancțiuni Poloniei.
Liderii de la Varșovia se pot baza pe un sprijin deja anunțat de Viktor Orban, din partea Ungariei, în situația aplicării de sancțiuni Poloniei în cadrul UE.