Jurnalul.ro Ştiri Observator Radiografia litoralului, în vârf de sezon

Radiografia litoralului, în vârf de sezon

de Diana Scarlat    |   

În această perioadă, gradul de ocupare se apropie de 100% pe litoralul românesc, iar situația se va menține până la sfârșitul lunii august, conform declarațiilor hotelierilor și ale agențiilor de turism. Camere libere se mai găsesc destul de greu chiar și în cursul săptămânii, nu doar în weekend și nu doar atunci când sunt organizate evenimente sepciale și concerte.

 

Numărul turiștilor care ajung pe litoral depășește 200.000, câte locuri de cazare există, la hoteluri, pensiuni, vile și apartamente închiriate în regim hotelier, astfel încât turiștii care nu au avut timp să-și facă rezervări din timp au foarte puține alternative. Și prețurile au crescut, pe baza cercerii foarte mari, astfel încât o cameră a ajuns să se închirieze cu minimum 600 de lei pe noapte la un hotel de trei stele, iar o cameră la o pensiune ajunge la 400 de lei, în Vama Veche. “Litoralul nostru nu are mai mult de 130.000 de locuri de cazare în structurile hioteliere, ajungând la puțin peste 200.000 cu tot cu cele din pensiuni, vile și apartamente în regim hotelier. Mamaia are circa 25.000 de locuri de cazare, iar Vama Veche, puțin peste 5.000 înregistrate. Cel mai bine se vând camerele la jotelurile bune, de trei, patru și cinci stele, cu prețuri care ajung până la 400 de euro pe noapte, în aecastă perioadă”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism.

 

Exemple negative, scoase de pe piață

 

În această vară s-au și închis unele hoteluri de pe litoral care nu ofereau condiții de igienă conforme cu standardele acceptate de autorități. Ministerul Turismului a anunţat marţi că, în urma unor controale efectuate în perioada 5-10 iulie, angajaţii direcţiei de control au amendat cu 50.000 lei şi au retras certificatele de clasificare pentru zece hoteluri de pe litoral, din care două din staţiunea Mamaia şi restul din Neptun-Olimp, pentru numeroase deficienţe. Astfel, rușinea litoralului începe să dispară din oferta turistică, lăsând loc investitorilor care vor să facă turism cu adevărat. În continuare, unele stațiuni încă mai trebuie să-și rezolve problemele cu poluarea fonică și gunoaiele de pe plajă sau autorizațiile date „fără număr” pentru comercianți, care transformă străzile și plajele în bazare. Costinești și Eforie sunt în topul poluării, iar problemele persistă de mai mulți ani, stricând imaginea stațiunilor.

 

Oferte „ca afară”, la resortuirle de lux

 

La polul opus se află noile hoteluri deschise pe litoral sau reamenajate și aduse la cele mai înalte standarde, precum Phoenicia, de la Mamaia, Mera, de la Venus, Vox Maris, de la Costinești și Blaxy, din zona Olimp-23 August. Cu noile investiții, litoralul românesc începe să semene din ce în ce mai bine cu destinațiile turistice internaționale cele mai atractive. Blaxy Premium Resort s-a adaptat și la politica de prețuri din stațiunile Turciei, fiind un concept specific pentru Antalya. În acest moment este printre puținele hoteluri care încă mai au locuri de cazare, la prețuri echivalente cu cele din Turcia, adică mai mici decât în restul litoralului românesc. Complexul este „new entry” pe piața din România, din 2016. În prețul de cazare la patru stele, de 400-600 de lei pe noapte, sunt incluse distracția, accesul la plaja privată și la patru piscine. Complexul are pădure privată, posibilități de sporturi nautice, programe de entertainment, inclusiv pentru copii, și o parcare de 23.000 mp. Există și camere la jumătate de preț, pentru prelungirea perioadei de cazare. “Un concept lansat în exclusivitate de Blaxy pe litoralul românesc, din această vară, este “Lucky Sunday”. În fiecare duminică, turistul cazat la noi are posibilitatea să-şi prelungească şederea cu o noapte, pentru care va beneficia de un discount de 50%, pentru şederile de minimum două nopţi”, explică Vlad Diculescu, resort manager al complexului turistic Blaxy.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri