Jurnalul.ro Ştiri Externe Mister și suspans: Întrevedere rară la Beijing, între un emisar al lui Biden şi un responsabil militar chinez

Mister și suspans: Întrevedere rară la Beijing, între un emisar al lui Biden şi un responsabil militar chinez

de Redacția Jurnalul    |   

Consilierul pentru probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a avut joi o întrevedere cu un înalt responsabil militar chinez, în cadrul unei rare deplasări în China menită să ţină sub control disputele între Beijing şi Washington, informează AFP.

Această întrevedere intervine pe fondul tensiunilor între China şi aliaţii-cheie ai Washingtonului în Asia - Japonia, Filipine şi Taiwanul - pe care SUA s-au angajat să le susţină.

"Rar avem ocazia acestui gen de schimburi", i-a spus Jake Sullivan generalului chinez Zhang Youxia, vicepreşedintele Comisiei militare centrale.

"Cred că este vorba de o reuniune foarte importantă, dată fiind situaţia din lume şi necesitatea de a gestiona de o manieră responsabilă relaţiile dintre China şi SUA", a subliniat Sullivan, a cărui deplasare în China este prima după 2016 pentru un consilier al Casei Albe pe probleme de securitate naţională.

La rândul său, Zhang a salutat "importanţa pe care guvernul american o acordă securităţii militare".

Japonia, semnatara unui tratat de securitate cu SUA, a desfăşurat luni avioane de vânătoare după incursiunea inedită a unui aparat militar chinez în spaţiul său aerian.

La rândul lor, Republica Filipine, legată de SUA printr-un tratat de apărare reciprocă, a estimat marţi că Beijingul este "cel mai mare perturbator" al păcii din regiune, după o serie de ciocniri în Marea Chinei de Sud cu nave chineze.

China, care consideră Taiwanul parte din teritoriul său, acuză regulat SUA, principalul furnizor de arme pentru insulă, că susţine tacit curentul separatist.

China a atenţionat miercuri SUA împotriva oricărei susţineri acordate insulelor Filipine în Marea Chinei de Sud, în condiţiile în care Washingtonul s-a angajat să îşi susţină aliaţii.

Cele două superputeri rivale par cu toate acestea decise să continue să comunice şi au început, potrivit Casei Albe, să pregătească un posibil schimb telefonic între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping "în următoarele săptămâni".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri