Jurnalul.ro Ştiri Justitie Război total între preşedinte şi ministrul Justiţiei. Cinci procurori, refuzaţi la numire

Război total între preşedinte şi ministrul Justiţiei. Cinci procurori, refuzaţi la numire

de Ion Alexandru    |   

Toate propunerile de numire la DNA, Parchetul General şi DIICOT, înaintate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Palatul Cotroceni, au fost respinse, ieri, după o lună de la transmiterea lor, de către Klaus Iohannis. Preşedintele a motivat respingerea, invocând nelegalitatea propunerilor şi două prevederi din Statutul Judecătorilor şi Procurorilor.

Adina Florea, propusă pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA, Florenţa Esther Sterschi, propusă pentru şefia Secţiei de Resurse Umane şi Documentare din Parchetul General, Elena Georgiana Hosu, propusă pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef DIICOT, Iuliana Nedelcu, propusă pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef al Secţiei Judiciare din Parchetul General, şi Antonia Eleonora Constantin, propusă pentru şefia acestei secţii, au fost respinse, ieri după-amiază, în bloc, de către preşedintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială, Iohannis a respins aceste propuneri, pe motive de nelegalitate, respectiv că “nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite în mod obiectiv de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54, alineat 2, prin raportare la art. 48, alineatele 10 şi 12 din Legea nr. 303/2004, privind Statul Judecătorilor şi Procurorilor”.

Todorel Toader îl ia peste picior pe preşedinte

Concret, Klaus Iohannis lasă să se înţeleagă că toate cele cinci propuneri ale lui Tudorel Toader fie au făcut parte din serviciile secrete, fie au colaborat cu acestea, fie au interese personale pentru ocuparea funcţiilor respective. Art. 48, alineat 10 din Legea 303/2004 prevede că “nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege". Asta, în timp ce alineatul 12 arată că “înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".

Tudorel Toader a reacţionat scurt la decizia lui Klaus Iohannis, precizând, sec, că se miră că preşedintele a reuşit să citească atât de rapid textul propunerilor şi să-l şi înţeleagă la fel de repede. Odată respinsă propunerea, urmează ca ministrul Justiţiei să facă o nouă nominalizare pentru DNA. Nu este exclus ca Adina Florea să fie din nou propusă preşedintelui, acesta nemaiputând refuza.

Secţia de Procurori de la CSM nu a făcut publică motivarea avizului consultativ prin care a avizat negativ, luni, cererea ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Asta, în ciuda faptului că  termenul asumat pentru redactarea motivării a expirat ieri.

Între timp, se face lumină şi în cauza de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Alba Iulia, care a decis, marţi, să amâne judecarea cererii de suspendare a revocării de la Parchetul General, formulată de Augustin Lazăr pe persoană fizică. Instanţa a amânat cauza pentru 27 noiembrie, întrucât la dosar a fost formulată o cerere de intervenţie accesorie în favoarea lui Lazăr făcută de către Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, un ONG înregistrat de Tribunalul Argeş, în luna noiembrie, fondat de nimeni alta decât de procuroarea DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri