Jurnalul.ro Ştiri Observator Războiul nervilor între psihologii din România

Războiul nervilor între psihologii din România

de Diana Scarlat    |   

Conducerea Colegiului Psihologilor din România (CPR) este acuzată că a instaurat dictatura și monopolul în domeniu, în urma unor abuzuri din ultimii ani. Directorul general al CPR îi acuză, la rândul lui, de impostură și hărțiure, pe toți cei care i se opun, dar și pe jurnaliștii care au mediatizat scandalul. Neînțelegerile între psihologi au început cu circa opt ani în urmă și la baza acestora stă o lege unică în lume, care ar fi trebuit să protejeze activitatea specialiștilor din acest domeniu.

 

Scandalul între psihologii din România a pornit de fapt de la excluderea unora de la acesul la un grup restrâns care poate face expertiză pentru procesele penale, activitate care reprezintă o importantă sursă de venituri pentru specialiștii din acest domeniu. Asociaţia Română pentru Cunoaştere şi Intervenţie Psihologică (ARCIP) şi Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră - PsihoTrafiQ îl acuză pe directorul general CPR, Ştefan Iulian Laurenţiu, că a creat în ultimii ani o strategie pentru a prelua puterea, prin stabilirea unui monopol. Una dintre probleme este că pot fi acreditați ca având drept de expertiză penală doar cei care urmează cursurile Institutului de Psihologie Juridică. Instututul este condus de Ştefan Iulian Laurenţiu, acuzat că a instaurat dictatura în sistem, pentru a fi validat drept candidat unic la președinția Colegiului. Pe de altă parte, cei acreditați în psihologie juridică susțin că este firească o reglementare strictă în domeniu, pentru că nu orice specialist poate face expertiză juridică, orice eroare putând distruge viețile unor oameni nevinovați.

 

Se cere un dublu audit al CPR

Psihologii revoltați spun că au existat mai multe tentative de fraudare a alegerilor la nivelul conducerii administrative a CPR. „Prin schimbarea regulilor alegerilor după începerea acestora, prin emiterea a nu mai puțin de 19 decizii și a numeroase comunicate, directorul general CPR, Ştefan Iulian Laurenţiu a acționat premeditat pentru eliminarea tuturor candidaților respectabili şi apreciați de întreaga comunitate profesională şi academică”, se precizează în comunicatul celor două asociații. „Scandalul a-nceput cu mai mulți ani în urmă, în momentul în care membrii Consiliului și-au dat seama de intențiile domnului Ștefan Laurențiu, care își pregătea terenul, pentru a ajunge președinte după ce își termina mandatele de director general. Una dintre metodele pe care le-a aplicat a fost să introducă diverse hotărâri de consiliu și câteva articole care să reducă din drepturile membrilor, astfel încât să nu ne putem da seama ce urmărește”, a explicat, pentru Jurnalul Național, psihologul Anghel Ilie Grădinaru, președintele ARCIP. Cei care se revoltă cer un dublu audit al Colegiului Psihologilor, atât financiar, cât și legislativ, pentru a se putea elimina prevederile neconstituționale din regulamentul de funcționare al Colegiului.

 

Cine sunt „rechinii” din sistem

Cele două asociații ale psihologilor acuză CPR că funcţionează „pe principii feudale” și șefii de filiale sunt numiți pe baza „nepotismului”, unii fiind fini sau prieteni apropiați ai directorului general Ștefan Iulian Laurenţiu. Acesta din urmă, contactat telefonic, acuză, la rândul lui, “rechinii din sistem”, care și-au dorit să instaureze monopolul prin încălcarea legii, astfel încât să poată avea mai mult de două mandate la conducerea CPR. “Resping absolut toate acuzațiile care-mi sunt aduse. În realitate, de când există Colegiul Psihologilor, toate deciziile și toate hotărârile au fost luate de forurile de conducere din care nu am făcut parte, din contră, am avut o funcție administrativă. Din această poziție nu am votat niciun fel de hotărâre. Cei care au făcut lucrul acesta sunt membrii Consiliului Director, adevărați „rechini ai sistemului”. Ceea ce am făcut eu în toți acești ani a fost să indic încălcarea legii de către acești oameni, fapt pentru care am fost ținta tuturor acuzațiilor din ultima perioadă”, a comentat  Ştefan Iulian Laurenţiu, pentru Jurnalul Național. Acesta mai spune că totul este o manipulare care are ca scop dezbinarea specialiștilor și distrugerea în România a acestui domeniu de activitate.

 

Există în condul deontologic un articol care le interzice psihologilor să-și dea cu părerea cu privire la anumite lucruri pe care le consideră abuzive, pentru că altfel li se ia drepotul de a profesa. Pe mine m-au invalidat la anumite filiale, pentru că aș fi suspendat din cauza încălcării acelui articol Anghel Ilie Grădinaru, președintele ARCIP

 

Colegiul Psihologilor s-a format în urma promulgării în România a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, ce include și înființarea, organizarea și funcționarea CPR.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri