Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Află cât de ușor se pot recicla electrocasnicele mari în 2023

Află cât de ușor se pot recicla electrocasnicele mari în 2023

Când ajung la sfârșitul ciclului de viață, electrocasnicele mari ne dau mai multe bătăi de cap decât orice alt produs electronic pe care urmează să îl scoatem din uz. Acest lucru este cauzat de volum mult prea mare, care ne împiedică să le transportăm în condiții ușoare. Și chiar dacă vin în ajutorul nostru prieteni, rude sau vecini, ce facem cu ele? Unde le putem duce? Le lăsăm la ghenă lângă gunoiul menajer?

Ce facem cu electrocasnicele mari pe care nu le mai folosim?

Oricât de mult am vrea să lăsăm electrocasnicele vechi acolo unde ne este mai ușor, în realitate ele au un statut special, care ne obligă să ne debarasăm de ele doar în anumite condiții. Mai exact, toate deșeurile de echipamente electrice și electronice trebuie predate în centrele de reciclare electrocasnice pentru a fi ulterior tratate corespunzător.

Spre exemplu, pentru tratarea corectă a echipamentelor cu transfer termic, cum ar fi frigiderele sunt necesari următorii pași: decontaminare (extragerea substanțelor chimice care răcesc aerul), mărunțire și separare magnetică, colectarea materialelor care pot fi reutilizate ulterior (sticlă, plastic etc.).

Prin urmare, atunci când ai un frigider pe care nu îl mai folosești nu ai dreptul să îl lași la groapa de gunoi sau la ghena de lângă bloc. Trebuie să cauți un centru de reciclare frigidere unde să îl predai.

De ce nu trebuie sa ne debarasăm oriunde de electrocasnicele scoase din uz?

Electronicele vechi aruncate necorespunzător afectează mediul și sănătatea tuturor ființelor de pe planetă fiindcă au în componență substanțe periculoase precum plumb, crom, mercur, substanțe ignifuge și chimice care sunt dăunătoare. Spre exemplu, freonul care se regăsește în aparatele frigorifice vechi (frigidere, lăzi frigorifice, aere condiționate) degradează stratul de ozon. Acest lucru se traduce, în timp, prin fenomene meteo extreme, creșterea nivelului mării și influențe negative asupra sănătății umane.

Și mercurul, un metal greu care intră în componența anumitor aparate electrice are un impact negativ asupra sănătății noastre, fiind asociat cu afecțiuni ale sistemului nervos și ale rinichilor.

Fără îndoială, toate materialele care se regăsesc în componența aparatelor electronice afectează într-un fel sau altul mediul înconjurător și sănătatea viețuitoarelor. Când sunt aruncate la întâmplare, substanțele periculoase pe care le conțin se scurg în pământ și în apă. Ingerate de animale, apoi de om, prin lanțul trofic, substanțele toxice ajung înapoi la noi, doar că într-o formulă mult mai periculoasă și mai toxică. 

De aceea, de fiecare dată când un echipament este scos din uz, el trebuie predat într-un centru de reciclare electrocasnice. În acest mod, materialele sunt gestionate corespunzător: unele necesită un tratament special, iar alte materiale care pot fi reutilizate (plastic, fier, aluminiu, cupru etc.).

Unde se pot recicla electrocasnicele mari?

Pe lângă faptul că protejează mediul de efectele negative pe care electronicele le au, reciclarea permite reutilizarea materiilor, ceea ce înseamnă că reduce în mod semnificativ consumul de resurse al planetei. Chiar mai mult, aduce și avantaje economice.

Dacă ți-ai propus pentru 2023 să fii o persoană mai responsabilă și să contribui la sprijinirea mediului înconjurător, îți sugerăm să predai echipamentele pe care nu le mai utilizezi într-un centru de reciclare electrocasnice și electronice.

Atunci când achiziționezi un nou aparat electrocasnic de mari dimensiuni, poți solicita furnizorului să preia echipamentul vechi la schimb. Serviciul este gratuit și eficient atât pentru tine, cât și pentru furnizor, și te care scapă de alte griji (cum ar fi transportul). În plus, există și ONG-uri care pot prelua de acasă echipamentul electric vechi, în baza unei programări.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri