Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Măsurile luate de angajatori din cauza pandemiei de coronavirus

Măsurile luate de angajatori din cauza pandemiei de coronavirus

Aproape 30% dintre firmele din România nu şi-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului și au păstrat acelaşi număr de poziţii noi pentru care vor să facă angajări în a doua parte din 2020, arată un sondaj al platformei de recrutare BestJobs.

Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi în vânzări şi promovare online - 47% și în producţie - 33%.

În perioada stării de urgenţă, afacerile au scăzut cu până la 25%, pentru mai mult de 27% dintre companiile participante la studiu. În acelaşi timp, 20% din totalul firmelor susţin că şi-au înjumătăţit veniturile.

23,3% dintre firmele chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfăşurat normal în perioada stării de urgenţă, iar peste 40% dintre angajatori spun că şi-au păstrat toată echipa, nu au făcut concedieri (46,7%) şi nu şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic (40%), iar 23,3% au făcut noi angajări.

47% dintre angajatori afirmă că şi-au pregătit un plan de continuitate a business-ului, în timp ce 30% nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor.

40% din totalul celor chestionaţi vor să mute în mediul online o parte mai mare din activitate în următorul an, iar 13,3% dintre firme iau în calcul extinderea şi în alte sectoare ale economiei, 10% vor să reducucă spaţiile de birouri, 3,3% intenționează schimbarea obiectului de activitate.

Pentru 33,4% dintre companii modelul de business nu va suferi schimbări majore.

Peste o treime dintre angajatori şi-au chemat toţi angajaţii la birou din luna mai.

23,3% dintre firme şi-au reluat activitatea gradual, în primă fază, cu mai puţin de un sfert dintre salariaţi înapoi în birouri, iar 20% au continuat să lucreze în regim remote.

83,3% dintre participanţii la sondaj oferă dezinfectanţi angajaţilor, 70% oferă măşti şi 33% mănuşi, 76,7% dezinfectează cu regularitate spaţiile de lucru, 26,7% au achiziţionat şi termometre pentru luarea temperaturii și 33,3% au rearanjat birourile pentru a mări distanţa dintre angajaţi.

Pentru a asigura angajaţilor distanţarea socială la birou, 16,7% dintre angajatori au schimbat orarul de lucru pentru a evita orele de vârf și 13,3% au rearanjat turele pentru a nu se suprapune.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1 - 15 iunie 2020, pe un eşantion de aproximativ 150 de companii mici şi medii din România

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri