Toate grupurile sanitare aflate în curtea școlilor și liceelor urmează să fie mutate în clădirile unităților de învățământ, în urma unui parteneriat public-privat semnat, ieri, între Ministerul Educaţiei Naţionale şi firma Cersanit România. Autorităţile şi-a propus ca până în anul 2020 să nu mai existe nicio şcolă cu toaleta în curte.
Cele 2.188 de unităţi şcolare din ţară care nu au grupuri sanitare în incinta clădirii unde se desfăşoară activităţile didactice sunt vizate de înţelegerea dintre producătorul polonez de produse ceramice, Cersani, şi Ministrul Educaţiei. Ministrul de resort, Valentin Popa, a declarat că "protocolul asigură cadrul instituţional pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui proiect generos, care îşi propune renovarea, în perioada iulie - septembrie, a grupurilor sanitare situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat selectate din toată ţara de către minister". Bani ar urma să vină din vânzările pe care compania le va face în perioda aprilie - august 2018. Alina Mureşan, manager de marketing al firmei, a spus că 1% din încasările făcute în această perioadă vor forma bugetul de investiţii al proiectului, iar grupurilor sanitare care vor fi renovate vor trebui să aibă racord la apă şi canalizare. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a declarat că speră că se vor găsi banii necesari pentru a fi investiţi în modernizarea unităţilor şcolare, dar este sceptic că până în 2020 nu vor mai exista în România şcoli cu toaleta în curte.
"Mesajul nostru vine către mediul privat să se alăture platformei şi să sprijine în a reuşi în 2019 - 2020 să renovăm mai multe şcoli şi să construim un spaţiu de baie acolo unde nu există", a spus Alina Mureşan.