Autorităţile a trei prefecturi din Japonia, care au fost grav afectate de tsunami-ul care a lovit coasta acestei ţări în 2011, au pus la cale un plan de a utiliza popularitatea jocului Pokemon Go pentru a revigora aceste zone. Japonezii au luat legătura cu creatorii jocului rugându-i să genereze mai mulţi pokemoni în aceste zone. Planul este de a atrage turiştii pasionaţi de joc şi a aduce în acest fel mai multe venituri pentru reconstrucţia zonelor.
Guvernele locale din prefecturile Iwate, Miyagi şi Fukushima doresc să profite de fenomenul Pokemon prin construirea unor spaţii în care să se realizeze activităţi legate de acest joc şi care să constituie o nouă atracţie pentru aceste zone. Guvernatorii celor trei prefecturi au contactat dezvoltatorul american Niantic Inc, care a creat jocul, pentru a crea puncte de interes pentru jucători (poke stopuri şi gym-uri) în aceste regiuni, după cum au explicat într-o conferinţă de presă la Tokyo. Iniţiativa este susţinută şi de prefectura Kumamoto, din sudul Japoniei, unde în luna aprilie s-au înregistrat o serie de puternice seisme care au provocat grave pierderi materiale şi evacuarea a peste 120.000 de persoane. "Sper ca tinerii să aibă astfel posibilitatea de a cunoaşte realitatea cu care se confruntă prefecturile lovite de dezastru", a spus guvernatorul prefecturii Miyagi, Yoshihiro Murai. Guvernatorul prefecturii Iwate, Takuya Tasso, a declarat la rândul său că speră ca turiştii japonezi sau cei străini să ajungă în regiunile afectate. Pokemon Go este atât de popular în Japonia, încât autorităţile locale au instalat deja marcaje în zonele cu risc de accidentare pentru siguranţa jucătorilor. Acest lucru a fost însă capitalizat de prefectura Tottori, care a început să promoveze dunele de nisip din regiune drept un loc în care pasionaţii pot vâna pokemoni fără să existe niciun pericol de a se accidenta în timp ce merg cu ochii aţintiţi la ecranul telefonului. Dacă în Japonia pasiunea pentru Pokemon Go este văzută cu ochi buni de autorităţi, nu acelaşi lucru este valabil în Cambodgia. Aici, alegerea unei foste închisori a Khmerilor Roşii drept un amplasament unde pot fi vânaţi pokemoni a provocat un adevărat scandal naţional. În închisoarea Tuol Sleng din Phnom Penh, mai cunoscută sub numele de "S-21", şi-au pierdut viaţa aproximativ 15.000 de persoane în timpul regimului Khmerilor Roşii, devenind astăzi un muzeu al genocidului. Autorităţile locale au promis că nu le vor mai permite jucătorilor să-şi urmeze pasiunea în incinta închisorii.
Valul tsunami provocat de seism la 11 martie 2011 a devastat nord-estul Japoniei şi a lăsat în urmă peste 18.000 de morţi şi dispăruţi şi însemnate pierderi materiale, pe lângă catastrofa de la centrala nucleară Fukushima. Pokemon Go, disponibil în peste 35 de ţări, a ajuns la 22 iulie în Japonia, unde se bucură de succes.
Japonezii speră că turiştii atraşi de pokemoni vor genera suficiente venituri pentru reconstrucţia zonelor afectate de tsunami