Jurnalul.ro Ştiri Externe Relaţiile, dintre China şi SUA, pentru următorii 50 de ani vor fi decise de o întâlnire

Relaţiile, dintre China şi SUA, pentru următorii 50 de ani vor fi decise de o întâlnire

Mişcarea lui Donald Trump de a confrunta China va declanşa un “răspuns foarte agresiv”, după cum afirmă un fost negociator american, după ce Beijingul a spus că o viitoare vizită a preşedintelui SUA va ajuta la “trasarea” legăturilor, din următoarea jumătate de secol, dintre cele mai puternice două economii ale lumii, scrie The Guardian.

Există speculaţii, încă de săptămâna trecută, că Trump, care urmează să viziteze China anul acesta, este pregătit să lanseze o potenţială investigaţie în legătură cu pretinsul abuz al drepturilor de proprietate intelectuală.

Avertizarea a venit după ce secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a spus că relaţiile dintre SUA şi China, reabilitate de Chairman Mao şi Richard Nixon în 1972, au ajuns la un punct critic, după mai mult de patru decenii “fără conflict”.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că cea mai importantă misiune pentru diplomaţia chineză este să fie “bine pregătiţi” pentru vizita preşedintelui Donald Trump. Această vizită va “trasa relaţiile din următorii 50 de ani”, a mai spus Wang Yi, duminică.

China şi-a petrecut ultimul deceniu încercând să izoleze părţi importante din economia chineză pentru propriile sale companii, ca parte dintr-o campanie de “producţie” care s-a intensificat de când Xi Jinping a devenit liderul de vârf al ţării, în 2012.

Ca parte din această mişcare, reprezentanta pentru comerţ din SUA din timpul lui Bill Clinton, Charlene Barshefsky, a afirmat că administraţia chineză “dispreţuieşte reguli internaţionale” prin dublarea furtului de proprietate intelectuală şi prin transferul forţat de tehnologie străină, în timp ce pompează “subvenţii masive” în industria chineză pentru a creşte artificial competitivitatea.

“Companiile străine – atât europene, cât şi americane – se simt mult mai puţin bine primite (în China). Mediul de afaceri este cu mult mai dificil şi discriminator; sectorul de stat devine o problemă competitivă şi o ameninţare în creştere ... Asta nu este doar percepţia administraţiei lui Trump – asta este o perspectivă larg împărtăşită.”, a mai spus Barshefsky.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri