Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale REMIX ID – multiculturalitate, identitate și remixare, în Timișoara Capitală Culturală Europeană a Culturii 2023

REMIX ID – multiculturalitate, identitate și remixare, în Timișoara Capitală Culturală Europeană a Culturii 2023

de Magdalena Popa Buluc    |   

Proiectul Remix ID, parte a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, s-a născut acum patru ani din dorința de a recupera tradițiile din Banat, pierdute sau uitate, și de a le oferi o formă nouă, contemporană, care să se muleze pe cultura urbană a secolului 21. Astfel, prima parte a programelor noastre culturale au însemnat muncă de documentare pe teren, alături de minoritățile cele mai reprezentative ale Banatului – germani, maghiari, sârbi, croați, bulgari, rromi etc.– de la care am cules muzică și povești ce au fost ulterior remixate în cheie modernă de către artiști contemporani și prezentate în cadrul unor evimente locale și regionale.

Apoi Remix ID s-a întors în Timișoara. Proiectul de anul acesta a fost gândit de la început să răspundă nevoilor comunităților, să vină în întâmpinarea lor și să creeze, mai ales pentru generațiile tinere, o punte între arta tradițională, moștenită din familie, și noile forme de exprimare artistică, preponderent urbană.

Prin urmare, demersul nostru este a fost mai departe acela de crea legături reale între artiști și public. Astfel că evenimentele s-au desfășurat în centrele FITT din cartierele Timișoarei, au fost organizate sub formă de expoziții, intervenții și ateliere unde participanții au fost invitați să lucreze cu profesioniști din diferite medii artistice, din țară sau din străinătate – muzică, dans, arte vizuale.

Ultimul eveniment de anul acesta s-a desfășurat, recent, și a avut drept finalitate crearea unei coregrafii realizate de coregrafa de origine argentiniană Gisela Elisa Heredia, care aduce împreună dansul contemporan și pe cel tradițional – prin participarea la workshop a Ansamblului “Timișul. Gisela Elisa Heredia a studiat mai întâi mișcarea scenică și coregrafia la Universitatea Națională din Córdoba, iar munca ei ca dansatoare și coregrafă independentă a fost prezentată în mai multe teatre și companii de dans din America de Sud și Europa, precum și la festivaluri internaționale. Gisela a câștigat mai multe premii, printre care și la renumitul Festival Latinoamericano de Danza Contemporanea din Teatro Comedia, Argentina.

Pornind de la ideea că dansul este un limbaj universal prin care putem dialoga, am format, alături de dansatorii talentați de la ansamblu un limbaj nou prin care pașii dansurilor folclorice s-au întrepătruns cu muzica, identitatea și ritmul contemporan pentru a oferi tradițiilor noi forme actuale.

Pe această cale am dori să le mulțumim tuturor participanților din ultimii patru ani, o perioadă plină de evenimente, de alergătură și de povești faine, și să le spunem că povestea REMIX ID este abia a început. Mai sunt atâtea tradiții de remixat, iar proiectele sunt deja scrise!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri