Jurnalul.ro Auto Renault şi Nissan reafirmă soliditatea alianţei lor

Renault şi Nissan reafirmă soliditatea alianţei lor

Constructorii auto Renault şi Nissan au subliniat marţi că alianţa lor nu este în pericol de rupere, la o zi după ce în media au apărut informaţii referitoare la existenţa unor pregătiri pentru o posibilă disoluţie a alianţei Renault-Nissan, ceea ce le-a provocat o prăbuşire a acţiunilor la bursă, transmite Reuters.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

"Alianţa Renault-Nissan nu este moartă. Vom demonstra acest lucru în curând", a afirmat preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, într-un interviu acordat cotidianului belgian L'Echo. Alianţa este solidă, robustă şi orice numai nu moartă, a adăugat Senard.

La rândul său, constructorul auto japonez Nissan a dat publicităţii un comunicat de presă în care neagă orice intenţie de a rupe alianţa cu Renault şi Mitsubishi Motors. "Alianţa este sursa competitivităţii Nissan. Prin această alianţă, şi pentru a genera o creştere sustenabilă şi profitabilă, Nissan va căuta în continuare să obţină rezultate pentru toate companiile membre" a precizat constructorul japonez.

Acţiunile Renault au coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani ca urmare a îngrijorărilor cu privire la viitorul parteneriatului cu Nissan fără Carlos Ghosn, omul care a ţinut Renault-Nissan laolaltă în ultimele două decenii.

Potrivit unui articol publicat duminică în cotidianul Financial Times, directorii de la vârful constructorului auto japonez Nissan Motor Co. şi-au accelerat planurile de rezervă privind un eventual divorţ de partenerul francez Renault SA, după evadarea spectaculoasă din Japonia a fostului preşedinte director general al alianţei, Carlos Ghosn. Potrivit Financial Times, planurile preliminare ale şefilor de la Nissan includ terminarea cooperării cu Renault în sectoarele producţiei şi ingineriei precum şi o modificare a componenţei Consiliului de Administraţie de la Nissan.

"Ceea ce scrie acolo nu are nicio legătură cu realitatea actuală a alianţei. Mă întreb de unde vin acest gen de informaţii" a replicat Jean-Dominique Senard, adăugând că niciun director din cadrul celor trei companii nu are îndoieli cu privire la utilitatea fundamentală a alianţei. "Nu avem alte opţiuni. Trebuie să reuşim", a subliniat preşedintele Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

AGERPRES

Subiecte în articol: Renault Nissan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri