Scandalul declanşat pe piaţa dezinfectanţilor din spitalele româneşti, prin anchetarea societăţii Hexi Pharma, pe de o parte, dar şi privind moartea suspectă a patronului Dan Condrea, pe de altă parte, a aruncat într-un con de umbră afacerile pe care familia lui Dorin Cocoş le-a derulat şi încă le derulează cu aceleaşi spitale. Anchetatorii nu par a fi interesaţi deloc de aceste business-uri, în ciuda dezvăluirilor repetate făcute atât de ziarul nostru, cât şi de postul de televiziune Antena 3, chiar dacă valoarea totală a contractelor încheiate de această grupare cu sistemul sanitar a depăşit 103 milioane de euro. “Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, reţeaua unuia dintre paravanele familiei Dinu-Cocoş, legăturile politice şi de afaceri ale acestuia cu conducerile a două spitale din Bucureşti şi tentaculele unui dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 16 milioane de euro, estimat de către procurorii care instrumentează dosarul cu pricina.
Numele paravanului familiei Dinu-Cocoş, în ceea ce priveşte contractele de peste o sută de milioane de euro încheiate de firmele acestui grup cu spitalele din România este Marian Chiriac, personaj despre care “Jurnalul Naţional” a făcut primele dezvăluiri în urmă cu două luni. Acesta controlează o societate care a preluat “piaţa” de la cele două firme conduse de Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, după ce afacerile cu spitalele ale acestei reţele au fost devoalate în spaţiul public.
Tentaculul Best Jobs Seekers SRL
Investigaţiile jurnalistice au condus, însă, la descoperirea altor tentacule ale acestei caracatiţe, creând un tablou mult mai clar al resorturilor care au făcut posibilă derularea, timp de atâţia ani, a acestor contracte, fără ca absolut nimeni să se sesizeze sau să le pună oprelişte. Astfel, ziarul nostru a arătat faptul că Anca Dinu, sora lui Cocoş, şi Gabriel Dinu, soţul acesteia, au participat ani de zile la licitaţiile pentru livrarea de reactivi de laborator sau de obiecte sanitare prin intermediul a două societăţi: SC Meditest Global 2002 SRL şi Imuno Diagnostika SRL. În paralel, un partener de afaceri al Ancăi Dinu în societăţile în care aceasta deţinea acţiuni alături de membrii familiei lui Nicolae Dumitru, zis NIRO, participa la aceleaşi licitaţii. Este vorba despre Marian Chiriac, patronul companiei Limas Group.
Amănunte de-a dreptul spectaculoase reies din această asociere-paravan. Pe lângă afacerea Limas Group, pe Marian Chiriac îl regăsim, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, ca făcând parte dintre fondatorii unei companii pe nume SC Best Hobs Seekers SRL. Dintr-o încheiere din data de 6 iunie 2008 aflăm că, la acel moment, societatea avea doi asociaţi, Chirac deţinând 25% din părţile sociale, în timp ce un anume Sorin Cristian Stănescu având 75% din beneficii şi pierderi, acesta din urmă fiind şi cel care a administrat compania. Obiectul de activitate al SC Best Jobs Seekers SRL era acela a consultanţei pentru afaceri şi management.
În data de 27 aprilie 2009, cei doi asociaţi se întrunesc într-o şedinţă AGA şi decid suspendarea temporară a activităţii societăţii pe o durată de trei ani. Doi ani mai târziu, însă, în data de 13 iulie 2011, Stănescu şi Chiriac decid reluarea activităţii şi primirea, în calitate de asociat-invitat, a unui anume Constantin Celestin, căruia Sorin Cristian Stănescu hotărăşte să-i cesioneze 50 la sută din acţiunile firmei, restul revenindu-i lui Marian Chiriac. Tot atunci, societatea capătă noi domenii de activitate, care nu are niciunul legătură cu numele societăţii, şi anume: comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, comerţul cu amănuntul al articolelor farmaceutice în magazine specializate, comerţul cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice în magazine specializate, activităţi ale holdingurilor, activităţi ale direcţiilor (centralelor) şi ale birourilor administrative, activităţi ştiinţifice, profesionale şi tehnică. Un singur nou obiect adăugat coincide cu denumirea societăţii, respectiv cel al agenţiilor de plasare a forţei de muncă. Prin aceeaşi hotărâre a asociaţilor, Sorin Cristian Stănescu este înlocuit ca administrator al SC Best Jobs Seekers cu Constantin Celestin.
La cârma spitalelor care au atribuit contracte firmei lui Chiriac
Constantin Celestin, cel care a devenit, potrivit încheierii citate mai sus, în data de 13 iulie 2011, asociat în părţi egale al lui Marian Chiriac în SC Best Jobs Seekers SRL, este nimeni altul decât actualul manager general al Spitalului “Polisano” din judeţul Sibiu. Potrivit CV-ul, Celestin, economist de profesie, este şi cadru didactic la Academia de Ştiinţe Economice (ASE), iar din 2013 este şi şef al Compartimentului Audit Intern al Registrului Auto Român.
Însă cea mai spectaculoasă activitate profesională a lui Constantin Celestin, în raport cu afacerile derulate de firmele Ancăi Dinu şi ale lui Marian Chiriac a fost aceea că, în perioada 2003 – februarie 2011, a ocupat funcţia de director financiar în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti “Floreasca”, iar, în perioada 2011-2013 (cuprinzând şi data la care a intrat ca nou asociat în firma Best Jobs Seekers SA) a condus, în calitate de manager, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” din Capitală.
Printr-o stranie coincidenţă, în acea perioadă, atât Imuno Diagnostika SRl, cât şi SC Meditest Global 2002 SRL, patronate de familia Dinu-Cocoş, au derulat contracte în valoare de câteva milioane de euro cu această unitate spitalicească. Potrivit SEAP, în anul 2010, SC Imuno Diagnostika SRL a primit de la Spitalul “Floreasca” două contracte în valoare totală de 1.046.064,62 euro cu tot cu TVA.
Cea de-a doua firmă, SC Meditest Global 2002 SRL, a primit, tot de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Floreasca” SRL, în intervalul 21 iulie 2008 – 1 iunie 2009, trei contracte în valoare totală de 640.456,47 euro cu tot cu TVA, după ce, la începutul lui 2008, aceeaşi societate a mai primit de la acelaşi spital alte două contracte, în valoare totală de 2.320.436,4 euro cu TVA inclus.
Funcţia de la Polisano a condus la revocarea cesiunii acţiunilor
Tot până în anul 2012, societatea partenerului de afaceri al lui Constantin Celestin din SC Best Jobs Seekers SRL, Marian Chiriac, a derulat, la rândul ei, contracte în valoare de cinci milioane de euro cu spitalele de stat. SC Limas Group SRL a avut ocazia, ca şi firmele patronate de familia lui Dorin Cocoş, să deruleze şase contracte cu Spitalul Clinic de Urgenţă “Floreasca” (unde Celestin era director financiar-contabil), în valoare totală de 2.611.852,04 euro cu tot cu TVA.
Limas Group a derulat, însă, şi cu Spitalul de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” din Bucureşti (unde acelaşi Constantin Celestin a ocupat timp de doi ani funcţia de manager general) nu mai puţin de trei contracte, în valoare totală de 345.897,4 euro cu tot cu TVA.
După numirea lui Constantin Celestin, la sfârşitul lui 2011, în funcţia de manager al Spitalului “Polisano” din Sibiu, la nivelul SC Best Jobs Seekers SRL are loc o nouă adunare a asociaţilor. Practic, la data de 29 martie 2012, fostul asociat majoritar, Sorin Cristian Stănescu, decide să revoce, cu sprijinul lui Marian Chiriac, hotărârea AGA din iulie 2011, anulând cesiunea pachetului de 50% din părţile sociale către Constantin Celestin. După revenirea acţionariatului firmei la situaţia iniţială, Sorin Cristian Stănescu cesionează 10 la sută din acţiuni către Niculaie Chiriac, tatăl lui Marian Chiriac, şi celelalte 65% din părţile sociale către Marian Chiriac.
În 25 martie 2014, Chiriac, tatăl şi fiul, decid să primească, la rândul lor, doi noi asociaţi în cadrul structurii acţionariatului SC Best Jobs Seekers SRL. Astfel, se majorează capitalul social, prin depunerea a 180 de lei de către un anume Florin Cristian Gosposilă, şi a altor 20 de lei de către Alexandra Mihaela Gosposilă.
103 milioane de euro este valoarea contractelor derulate de gruparea Dinu-Cocoş direct sau prin interpuşi cu sistemul sanitar
În urma majorării de capital de la SC Best Jobs Seekers SRL, Marian Chiriac rămâne cu 45% din acţiuni, tatăl său, Niculaie, cu 5%, în timp ce Alexandra şi Cristian Florin Gosposilă împart celelalte 50 la sută din acţiunile companiei. Tot atunci, societatea primeşte un nou obiect de activitate., acela al agenţiilor de ştiri.
Constantin Celestin a avut un parcurs profesional care s-a întrepătruns cu unele contracte cu dedicaţie
Partenerul de afaceri, administrator într-o firmă cercetată pentru evaziune fiscală
Lucrurile nu se opresc aici atunci când vorbim despre legăturile extrem de interesante ale protagoniştilor acestei poveşti. Potrivit unor date furnizate de arhiva Monitorului Oficial al României, Constantin Celestin deţinea, în data de 27 iulie 2011, jumătate din acţiunile SC Leverage Consulting Group SRL. Al doilea asociat se numeşte Cristian Ovidiu Cătălin Pistol, iar societatea are ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management. În 4 octombrie 2011, Celestin decide să iasă şi din această firmă, cesionând acţiunile partenerului Pistol. Zece zile mai târziu, Pistol o primeşte în firmă pe Luiza Lucia Gevrescu (profesoară de limba engleză), iar în 14 octombrie 2013, acesta îi cesionează toate acţiunile companiei noii asociate.
Din aceleaşi surse aflăm că, în 2 decembrie 2015, Cristian Ovidiu Cătălin Pistol este numit administrator al companiei Athenaeum Construct SA, deţinută de omul de afaceri Nicolae Comănescu. Acesta din urmă este protagonistul unui dosar penal instrumentat de IGPR şi Parchetul Capitalei în luna mai a anului trecut, când au fost efectuate 34 de percheziţii, în patru judeţe. Printre locuinţele percheziţionate se numără şi cea a lui Comănescu, situată la Corbeanca, omul de afaceri fiind atunci rdicat şi dus la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri, fiind suspectat că, împreună cu administratorii altor firme din domeniul construcţiilor şi energiei, ar fi prejudiciat statul cu peste 16 milioane de euro. Printre cei cercetaţi se află şi trei funcţionari ANAF.
Cristian Ovidiu Cătălin Pistol este un alt personaj care a primit funcţii de bandă
Pistol, director executiv la Consiliul Judeţean Ilfov
Pe lângă calitatea de fost asociat al lui Constantin Celestin în SC Leverage Consulting Group şi cea de administrator în SC Athenaeum Construct SA, suspectată de evaziune fiscală, Cristian Ovidiu Cătălin Pistol a deţinut, în trecut, funcţii la stat. Mai exact, şef serviciu la Primăria Predeal şi funcţionar în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. În anul 2012, Pistol a devenit şef de birou în cadrul Consiliului Judeţean Ilfov, condus de liberalul Marian Petrache.
Începând cu anul 2014, Cristian Ovidiu Cătălin Pistol este avansat de la funcţia de şef de birou în cea de director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Ilfov.
Cu două zile înaintea Crăciunului de anul trecut, fostul asociat al lui Celestin a primit o altă funcţie în aparatul administrativ judeţean Ilfov. În 23 decembrie 2015, Adunarea Generală Ordinară a Asociaţilor APA-CANAL Ilfov SA, structură aflată în subordinea Consiliului Judeţean, decide cu unanimitate de voturi numirea a patru noi membri în Consiliul de Administraţie al companiei. Printre aceştia se numără şi Cristian Ovidiu Cătălin Pistol, pentru o perioadă de patru ani. Indemnizaţia fixă pe care acesta o va primi în calitatea de membru al CA APĂ-CANAL Ilfov SA este de 2.112 lei lunar brut.
Clanul Cocoş-Dinu a livrat cam tot ce se putea în unităţile spitaliceşti: feşe, reactivi etc.
Contracte de 103 milioane de euro de la spitale
În mai 2012, firmele controlate de afaceristul Dorin Cocoş, implicate în contractele finanţate de la bugetul Sănătăţii, atingeau suma de 59 de milioane de euro. În mod scandalos, deşi presa a semnalat, chiar în vara anului 2012, existenţa acestor contracte atribuite într-o perioadă în care finanţarea sistemului sanitar a fost, efectiv, sugrumată prin politica guvernării PDL, afacerile au continuat şi după ce la putere a venit USL, apoi în timpul guvernelor Ponta şi se derulează chiar şi astăzi. Bilanţul sumelor intrate în conturile firmelor patronate de Anca Dinu, sora lui Cocoș, şi soțul acesteia se ridică, la zi, la peste 103 milioane de euro, bani aruncaţi de spitale importante pe feşe, reactivi de laborator şi alte materiale sanitare livrate de clanul Cocoş-Dinu. În mod spectaculos, în prezent, aceste afaceri continuă la vedere, dar nu direct, ci prin intermediarul Ancăi Dinu, Marian Chiriac, fost asociat cu aceasta într-o companie înfiinţată de grupul NIRO, prin fratele lui Nicolae Dumitru, Ionel. Oficial, firmele familiei lui Cocoş nu au mai încheiat niciun contract cu spitalele din martie 2014.
Imobilul de locuinţe în strada Frederic Chopin a primit avizul fostului edil, Neculai Onţanu
Marian Chiriac investeşte în imobiliare, în cartierul Floreasca
Aminteam, într-o anchetă precedentă, faptul că Marian Chiriac, bătrânul Niculaie, împreună cu SC Limas Group SRL, au înfiinţat, în anul 2015, o altă companie, SC Mercury ATC Company SRL, cu sediul în strada Mozart, cu un capital social în valoare de un milion de lei noi, Limas deţinând 99% din acţiuni, până în 19 ianuarie 2016, când a cedat acest pachet lui Marian Chiriac. În iunie 2014, Marian Chiriac se mută din apartamentul în care locuia, situat în Calea Plevnei, direct într-un apartament din cartierul retrocedat de Neculai Onţanu lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, săgeata lui Cocoş, mai exact într-un bloc situat în strada Wolfgang Amadeus Mozart, din cartierul Floreasca. Chiriac decide să investească în acelaşi cartier. În septembrie 2015, Primăria Sectorului 2, condusă, la acea dată, de acelaşi Neculai Onţanu, a emis pe numele SC Mercury ATC Company SRL un PUD în vederea construirii unui imobil de locuinţe în strada Frederic Chopin, la numărul 20, între alte două blocuri de locuinţe, pe locul unei case fără etaj.