Pentru sosul Bolognese avem nevoie de următoarele ingrediente:
2 lingurite cu ulei de masline
6 - 7 felii de pancetta
2 cepe mari, tocate mărunt
3 catei de usturoi tocaţi
2 morcovi daţi pe răzătoare
1 ţelină medie, dată pe răzătoare
1 kg carte tocata de vita
250 ml de vin alb sec
500 ml de lapte
2 cutii de 400 ml de rosii tocate
2 frunze uscate sau proaspete de dafin
sare si piper negru proaspat macinat
800 g - 1 kg paste
parmezan ras proaspat
Uleiul se încinge într-o tigaie cât mai mare şi adâncă şi se intr-o cratita mare si prajeste sunca la foc mediu pana devine aurie după care punem ceapa şi usturoiul care se ţin până ceapa devine transparentă.
În acest moment se adaugă morcovul şi ţelina date pe răzătoare, dafinul şi se călesc până ce legumele s-au înmuiat.
După ce mărim focul adăugăm carnea tocată şi amestecăm continuu ca să desfacem carnea şi prăjim până când zeama se evaporă şi carnea începe să se prăjească.
Turnăm vinul şi lăsăm să scadă aproximativ 2-3 minute după care care adăugăm laptele şi roşiile şi scădem intensitatea focului astfel încât carnea să nu se mai lipească de tigaie, adăugăm sarea şi piperul.
Acoperim tigaia micşorăm focul la minimum şi lăsăm să fiarbă încet aproximativ 4 ore. Daca lichidul scade prea mult mai putem adăuga stock de vită.
Pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe ambalaj se pun în farfurii peste care adăugam sosul şi parmezanul ras.