Ingrediente pentru sirop
400 ml apă, 150 g zahăr, o fiolă esență rom
Ingrediente pentru decor
500 ml friscă, un borcan gem de căpsune
Se amestecă bine ouăle cu zaharul, uleiul și praful de sare. Separat, în lapte căldut se dizolvă drojdia. Se amestecă cele două compoziții și se adaugă treptat făina. Aluatul obținut se lasă să dospească până își dublează volumul. Din compoziția obținută se pune cu lingura aluat în formele de savarina și se coc la foc potrivit 30-35 minute, până capătă o culoare maronie.
Pentru sirop, se fierbe apa cu zaharul, 2-3 minute, se lasă la răcit, apoi se adauga esenta de rom. Frisca se bate cu mixerul 2-3 minute.
După ce se coace aluatul, se scoate din forme, se taie un căpăcel, apoi se însiropează, și se asază pe o tavă. Se umplu savarinele cu friscă, cu ajutorul unui pos, și se ornează cu gem de capșune.Poftă bună!