Jurnalul.ro Editoriale ROBOR-ul în luptă cu boborul

ROBOR-ul în luptă cu boborul

de Dan Constantin    |   

Premierul Tudose începe, încet-încet, să descopere mecanismul bancar. Deși nu mai are nicio relație personală cu băncile, de care se ferește după ce crede că a fost jecmănit, funcția îl obligă să mai afle una-alta despre mersul banilor. Are deja un consilier onorific, jurist, care se află în război general cu băncile, care i-a pus, normal, la dispoziție know-how-ul pentru atacarea Băncii Naționale. Așa află și premierul încă una dintre vizuinele în care se ascunde răul care lovește la programul de guvernare.

Mihai Tudose, om care pricepe repede, nu poate să scape ocazia să iasă în public pentru a-și etala noua competență. Există o analogie cu sindromul șoferului începător care, după prima lecție, cu instructorul alături, este convins că poate conduce singur mașina prin târg, să-l vază vecinii invidioși. Asta e cred situația în care se află premierul, care descoperă Roborul, un indicator manevrat perfid pentru creșterea dobânzilor. Subiectul a fost preluat de la un liberal, șofer catastrofal, dar în amintirea trecutei și viitoarei alianțe USL, este ridicat la nivel înalt într-o sedință de partid a social-democraților. Robor-ul lovește în boborul pus să plătească dobânda mare, așa că trebuie demonizată banca centrală, plecată de acasă, atunci când s-a mișcat în sus. Pentru a nu mai fi singuri pe lume în statul-colonie definit de nea Ilie, să vedem cum stau și alte țări cu ,,robor-”ul lor. Dobânzile directoare stabilite de alte bănci centrale sunt: 1,5% în Polonia; 1,05% în Ungaria, pe aproape de ceea ce anunță BNR. La alții, mai puternici - în SUA, dobânda este de 1,5% iar în Canada 1% -  și nu au sărit nicăieri guvernele cu gura să-i aducă acasă pe guvernatori.

Premierul se întreba, în supărarea lui pe Robor, dacă Banca Națională mai e a statului, vorbă periculoasă din toate punctele de vedere. Voci care preiau ecoul vântură ideea unei comisii de anchetă a Parlamentului pentru dobânzi. Statutul de independență al BNR este apărat puternic și de tratatul de aderare la UE, iar tendința de a fi supărați și arțăgoși cu instituțiile europene când nu ne convin rigorile de la Bruxelles aduce câteva aplauze, dar niciodată banii de care România are atâta nevoie. Boborul va fi primul care se va supăra după ce va pricepe că cineva a vrut să-l ducă cu preșul ROBORULUI.

 

Subiecte în articol: mihai tudose robor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri