Inventarul animalelor exotice aflate pe teritoriul României arată că în acest moment avem circa 19.200 de exemplare din 754 de specii. Anul acesta, se acordă o atenție specială împerecherii și diversificării câtorva specii existente, printre care girafe, pinguini și foci gri. Avem însă și câteva cazuri în care efectivele s-au înmulțit prea mult și depășesc capacitatea de „cazare” din grădinile zoologice.
Dresurile cu elefanți au devenit istorie, iar în toată țara mai avem doar două exemplare de elefanți africani. Din fericire, sunt speranțe că s-ar putea înmulți, fiind vorba de un mascul și o femelă. Un alt caz fericit ar putea fi girafa de la Grădina Zoologică din Târgu Mureș, o femelă care e pe lista pentru înmulțire și ar putea primi pereche anul acesta. La fel și la Delfinariul din Constanța, unde în planul pe 2018 există intenția cumpărării de foci gri dar și de pinguini, în funcție de spațiul disponibil.
Grădina zoologică din Slatina nu a supraviețuit normelor europene. Închisă în 2007 din cauza condițiilor neadecvate, grădina nu a mai fost niciodată refăcută, deși au existat planuri și promisiuni. Toate animalele au fost mutate de acolo încă din 2010, către alte parcuri din țară. Și Zoo Baia Mare a fost închis, din cauza condițiilor jalnice în care erau ținute animalele. Ultimele exemplare – două leoaice și un mascul - au fost mutate într-o rezervație din Africa de Sud acum trei ani. Grădina Zoologică Turda, neautorizată în acest moment, a fost închisă pentru reabilitare în 2010. Încă este în proces de reamenajare și extindere, iar când va fi gata, va avea 5,3 hectare. Proiectul este realizat în proporție de aproximativ 70%, potrivit ultimelor date de la Ministerul Mediului.
În total, în România există 32 de grădini zoologice și acvarii autorizate. Pe lângă acestea, mai funcționează și centre de reabilitare și îngrijire a animalelor sălbatice, plus rezervația de urși de la Zărnești, rezervația naturală Valea Zimbrilor, din Vama Buzăului, sau centrul pentru reabilitarea urșilor orfani din Bălan, Harghita.
Spații anti-stres pentru animale
Animalele nervoase sau sensibile au acum arii de refugiu pentru a se putea retrage din câmpul vizual al publicului. Femelele gestante sunt ținute separat în spații special amenajate pentru a reduce stresul. Și animalelele nou născute sunt ținute în încăperi speciale și supravegheate în permanență de personal specializat. Animalele nou venite într-un parc zoo sunt ținute în carantină pentru a se aclimatiza. Și animalele bolnave sunt ținute izolate. Barierele și gardurile cuștilor sunt verificate în permanență, pentru a nu răni animalele. Conform normelor în vigoare, animalele trebuie controlate periodic de veterinar pentru a depista din timp dacă suferă de lipsă de vitamine sau dacă nu cumva suferă de stres de captivitate, stres cauzat de transportul la distanță, de vaccinare sau de expunerea în fața publicului.
Specii vizate pentru înmulțire în 2018: struţ nandu, struţ african, porc spinos, lame, ibex, muflon, căprioara de pădure, cerbul carpatin, ponei, ratoni, maimuţe, tigru siberian, nutria, păsări exotice, reptile, iepuri, păsări de baltă, fazani, păuni, rinoceri, girafe, cangur, antilope, cangur pitic, crocodili, lebede.
Inventarul „desperecheatelor” și al suprapopulării
Recensământul exoticelor din cuști
Ce putem vedea la zoo, printre cele aproape 20.000 de exemplare? 53 de șerpi boa, 49 de lame, 37 de tigri, 22 de canguri, 20 de tigri siberieni, 17 cămile, 17 jaguari, 14 anaconda, 13 vulpi roșii, 11 reni, 10 gândaci de Madagascar, 9 zebre, 9 pisici sălbatice, 8 masculi de sconcs, 6 antilope, 6 râși, 6 crocodili, 6 păsări flamingo, 5 gazele cu coarne sabie, 4 pantere, 4 țestoase cu labe roșii, 3 vipere, 2 urși tibetani, 2 leoparzi.
Cei 170 de urși carpatini și cei 78 de lei din inventar sunt considerați prea mulți pentru spațiile existente în acest moment. În planul Autorității Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) scrie clar că “se urmărește limitarea la minimum a înmulţirii la: ursul brun și lei”.
În grădinile zoologice se află și multe exemplare unice, „desperecheate”: vulpea polară, puma, vulpea argintie, femelă de uliu, vulturul călugăr, jderul, hipopotamul pitic, leopardul murena, bursucul, cobra egipteană, pitonul, broasca țestoasă alligator, calul prejalvski, tarantula cu păr ondulat, maimuță vervet, șarpele de mangrove, șopârlă gulerată, peștele balon cu pete negre sau masculul de pește domnișoara bleu.
Animalele sălbatice nu mai pot fi admirate decât la zoo, după ce de vară trecută s-a interzis folosirea animalelor la circ, cu câteva excepții. Astefel, România a devenit cea de-a 25-a țara europeană care impunea această interdicție iar în 2018 s-a alăturat și Irlanda.
Centre de reabilitate
- Centrul de reabilitare a animalelor sălbatice, jud. Satu Mare @ Centrul de cercetări biologice Jibou, ţarc pentru cervide şi acvariu public, jud. Sălaj @ Rezervaţia de urşi „Libearty” de la Zărneşti @ Rezervaţia naturală Vamă Buzăului "Valea Zimbrilor", jud. Braşov - Centrul de reabilitare urşi orfani, localitatea Bălan, jud. Harghita @ Asociaţia pentru protecţia păsărilor şi a naturii Grupul Milvus @ Centrul de îngrijire şi producţie Balvanyos, jud. Covasna
Ultimul raport al ANPM arată că în România sunt 32 de grădini zoologice și acvarii autorizate. Acvariile se găsesc la Ploiești, Drobeta Turnu Severin, Galați, Focșani și Constanța