Jurnalul.ro Ştiri Social România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide

România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide

Ziua Mondială a Mediului (World Environment Day) este marcată, în fiecare an, pe data de 5 iunie, laitmotivul ales de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru celebrarea acestei zile în 2017, "Connecting People to Nature" fiind un îndemn pentru a deveni mai apropiaţi de natură şi mai atenţi la efectele pe care dezvoltarea economică le poate avea asupra acesteia. 

'După decenii de dezvoltare economică haotică, ar fi extrem de greu să îi redăm naturii frumuseţea şi vigoarea de altădată, însă, din fericire, nu este prea târziu să conservăm ceea ce a rămas nedistrus şi să avem o nouă abordare a relaţiei activităţi umane-mediul înconjurător. Dezvoltarea durabilă, economia circulară, stimularea înlocuirii mijloacelor de transport poluante cu cele electrice sau hibrid, colectarea selectivă a deşeurilor, protejarea florei şi faunei trebuie să devină, cât mai curând, reflexe comportamentale ale tuturor popoarelor, dacă dorim ca şi generaţiile viitoare să se poată bucura de apă şi aer curat, de hrană sănătoasă şi, nu în ultimul rând, de frumuseţea extraordinară pe care ne-o oferă natura, în fiecare clipă!', a subliniat, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului. 

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis luni AGERPRES, la fel ca în fiecare an, şi în 2017, România dedică acestui eveniment numeroase acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, ce se adresează în special copiilor, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde, distribuiri de fluturaşi şi pliante, concursuri, organizate de instituţiile publice locale în parteneriat cu ONG-urile de profil şi autorităţile de mediu. 

Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în anul 1972, cu prilejul Conferinţei de la Stockholm privind Mediul. 

Conform autorităţilor, la ora actuală, România are de rezolvat 10 proceduri de infringement pe domeniul mediului, majoritatea pe deşeuri. 

Executivul comunitar afirma că România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015, aceasta a înregistrat cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. 

Sancţiunile europene se decid în urma unui proces în care statul român şi Comisia Europeană (CE) se judecă la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente şi ultimatumuri de conformare din partea forului european.

Sursa: www.agerpres.ro

Subiecte în articol: romania deşeuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri