Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România exportă materie primă

România exportă materie primă

Romania a importat, în ultimii doi ani, mai multe alimente decât a exportat, iar bugetul importurilor a fost anul trecut de peste două miliarde de euro, cu circa 100 de milioane de euro mai mare decât al exporturilor, conform datelor Eurostat pe 2016. Exportăm aproape exclusiv materie primă și importăm produse finite.

Exporturile sunt mai mari cu 47,5% față de anul 2012, dar în topul produselor exportate de România se află cerealele și semințele oleaginoase, de peste 3 miliarde de euro, furajele, tutunul, tăurașii și berbecuții. S-au înregistrat creșteri de producție în ultimii doi ani, la porumb, rapiță și floarea-soa­relui, astfel încât s-au încheiat contracte, anul trecut, cu mai multe țări, pentru a se exporta surplusul. În topul zece al celor mai mari traderi exportatori prin Portul Constanța se află opt multinaționale, o singură afacere care are capital românesc și o altă afacere antrepreno-rială cu ca-pital libanez. Agricultorii români se plâng de faptul că nu-i ajută prea mult creșterea exporturilor de grâu, cât timp topul zece al exportatorilor este monopolizat de firme străine care cumpără grâul cu un preț mult mai mic decât cel oficial, al pieței. „Este normal să fie în topul expor­turilor companiile multinați­onale, pentru că ei au foarte mulți bani și cumpără de la toată lumea, dar la prețuri mult mai mici decât prețul pieței. Puțini sunt agricultorii care au posibilitatea de a stoca, așa că mulți vor vinde și direct, din câmp, imediat după recoltare, iar traderii pot stabili prețul după bunul plac”, explică Ginu Toma, președin­tele asociației Agricultorilor Fermierul.

Mulți agricultori români se plâng de faptul că prețul de vânzare către firmele care exportă materie primă din România nu acoperă uneori nici măcar investițiile.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri