Jurnalul.ro Ştiri Social România promite să lupte împotriva bătăușilor de copii

România promite să lupte împotriva bătăușilor de copii

de Diana Scarlat    |   

Legislația s-ar putea schimba în curând, astfel încât să reducă numărul agresiunilor asupra copiilor. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere alarmantă a acestor agresiuni și doar printr-o înăsprire a pedepselor s-ar putea stopa fenomenul. În România nu doar copiii sunt victime ale violenței, ci și femeile, iar în privința legislației care le-ar putea proteja de agresiunile din cuplu, s-au făcut deja unele modificări, însă nu suficiente. Spre deosebire de agresiunile împotriva femeilor, cele asupra copiilor sunt atât acasă, cât și la școală sau la locul de joacă, unde se manifestă violența ca deprindere a educației date în mod eronat de familie.

UNICEF trage un semnal de alarmă asupra problemelor pe care le au copiii români ce devin victime ale agresiunilor atât în familie, cât și în mediul educațional. Un studiu făcut anul trecut de asociația Salvați Copiii arată că sunt bătuți sau amenințai cu bătaia la școală jumătate dintre elevii români. Conform studiului, unul din cinci elevi români este bătut în mod repetat la şcoală de către alţi copii, o treime dintre elevi sunt amenințați cu bătaia, iar un sfert dintre ei sunt umiliţi la şcoală. Acesta a fost primul studiu relevant la nivel național care a investigat fenomenul de bullying din școli în România.

 

Violența se învață acasă

Specialiștii au explicat violența la șccoală prin ceea ce învață copiii în familie. Studiul a evidențiat și o corelație foarte mare, de aproape unu la unu, între abuzul în familie și comportamentele de bullying în rândul copiilor. Un alt studiu Salvați Copiii a relevat, în 2012, faptul că 63% dintre copiii din România sunt bătuți acasă de către părinții lor. “Copiii care sunt crescuți acasă cu violență ajung să se implice, într-un fel sau altul, în comportamente de bullying. Cel mai adesea au calitatea de agresori. Ei sunt cei care duc strategia agresivă mai departe. Au învățat-o, au preluat-o și o duc mai departe în grupul de egali. Însă, găsim între victimele bullying-ului și copii care sunt victimă acasă”, explică psihologul Diana Stănculeanu.

 

Colaborare pentru oprirea abuzurilor

Parteneriatului Global “Opriţi Violenţa Împotriva Copiilor”, lansat ieri de UNICEF, se dorește a fi începutul colaborării între autorități, mediul academic și societatea civilă, pentru a diminua cât mai mult numărul de agresiuni ale căror victime sunt copiii. ”Depinde de fiecare dintre noi dacă ne dorim să asistăm pasiv la această realitate dură sau suntem dispuşi să face un efort, să luptăm împotriva violenţei la care sunt supuşi copiii”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, prezent la evenimentul de lansare a parteneriatului. Premierul a mai declarat că are în vedere îmbunătățirea legislației și va cere atenție sporită în privința modului în care se aplică legea. Grindeanu a mai vorbit și despre nevoia măsurilor de prevenție, pentru diminuarea numărului de abuzuri. ”În 2016 au fost identificaţi mai mulţi copii victime decât în 2015, anul în care au fost raportaţi mai mulţi decât în 2014. Concret, în fiecare an mii de copii din România cad victime ale formelor de violenţă”, a mai precizat Grindeanu. 

Statisticile oficiale ascund o realitate şi mai dramatică. În spatele fiecărei cifre există o poveste cumplită, există suferinţa unui copil. Sorin Grindeanu, premierul României

România se implică în lupta împotriva violenței asupra copilului, asumându-și rolul de "țară campioană" în cadrul "Parteneriatului Global Opriți Violența Împotriva Copiilor".

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri