Jurnalul.ro Ştiri Justitie România, sancţionată pentru împiedicarea liberului acces la instanţele de judecată

România, sancţionată pentru împiedicarea liberului acces la instanţele de judecată

de Ion Alexandru    |   

La începutul acestei săptămâni a fost publicată o hotărâre a CEDO, care a sancţionat, încă din luna februarie a anului curent, statul român, în patru cauze conexe, pentru îngrădirea liberului acces al unor persoane fizice şi juridice la instanţele de judecată, fiind, astfel, constatată nerespectarea articolului 6A.1 din Convenţia Drepturilor Omului. Este vorba despre faptul că petenţii au pierdut procesele civile, deoarece nu au fost citaţi în mod corespunzător, pentru a-şi susţine cauzele în instanţă.

Hotărârea a fost emisă în 27 februarie, iar CEDO explică de ce România trebuie să plătească despăgubiri, în sumă totală de 4.083,29 de euro, către trei persoane fizice şi o companie, care au dat statul în judecată, invocând că le-a fost încălcat dreptul de acces la o instanţă, deoarece nu au primit citaţiile şi, ca urmare, nu au putut participa la procedurile judiciare care le priveau. Cei patru resortisanţi au pierdut în instanţele din România procese civile derulate în absenţa lor, ei fiind încunoştiinţaţi cu privire la procedură doar prin „afişarea citaţiilor pe o uşă sau pe poarta unui imobil”.

 

Instanţele româneşti spun că au respectat legea

Toţi petenţii au susţinut, în cadrul căilor de atac formulate ulterior, că nu au luat la cunoştinţă de termenele de judecată din procesele lor, deoarece nu au primit citaţiile din partea instanţelor de judecată. Acest lucru s-a întâmplat atât în cadrul recursurilor, când citaţiile au fost trimise de instanţele de fond sau de apel, cât şi în cadrul contestaţiilor în anulare, când citaţiile au fost comunicate la instanţa de ultim grad jurisdicţional.

Plângerile în acest sens le-au fost respinse, fără excepţie, de către instanţele de judecată din România, care au motivat că citarea prin afişare este prevăzută de lege, iar căile de atac au fost respinse fără examinarea pe fond.

Reclamanţii şi-au întemeiat acţiunea pe Art. 6A.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că „orice persoană are dreptul la judecata în mod echitabil de către o instanţă care va hotărî asupra drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil”. CEDO a constatat, cu acest prilej, o încălcare a dreptului la acces la o instanţă al reclamanţilor, drept garanat de Convenţie.

 

Prejudiciile reclamate de petenți

Concret, într-una dintre cauzele conexate s-a pierdut în instanţă un imobil evaluat la 232.821 de euro. Într-o altă cauză, s-a reclamat un prejudiciu de 44.878 de euro, reprezentând valoarea unor bunuri confiscate de statul comunist. În a treia cauză a fost pierdută în instanţă o parte dintr-un imobil, iar în cauza privind persoana juridică a fost invocată o pierdere financiară de 151.413 euro, suportată de aceasta. CEDO a declarat toate cererile admisible, care s-au întemeiat pe Art. 6A.1 din Convenţie, dar a hotărât că România trebuie să le plătească acestor petenţi suma totală de 4.083 de euro, la care se adaugă orice altă sumă datorată cu titlu de impozit, de despăgubire pentru prejudiciul creat sau cheltuieli de judecată. Curtea nu a judecat pe fond cauzele, ci doar dacă procedurile de citare efectuate în aceste cauze le-au respectat petenţilor dreptul la acces la instanţele de judecată.

 

„Gurul” MISA a primit 6.200 de euro despăgubiri

Ieri, CeDo a mai administrat româniei o lovitură. Curtea a hotărât că liderului Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, i-a fost încălcat dreptul la judecarea cauzei sale în termen rezonabil şi a stabilit că statul va trebui să-i plătească daune morale în valoare de 1.200 de euro, plus cheltuielile de judecată, în total 6.200 de euro.

În iunie 2013, Gregorian Bivolaru a fost condamnat, definitiv, de instanţa supremă din românia, la şase ani de închisoare cu executare, la capătul unui proces început în anul 2004. Bivolaru a fost eliberat condiţionat din închisoare, în septembrie 2017.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri