Jurnalul.ro Ştiri Social Românii, mai speriați de spital decât de COVID

Românii, mai speriați de spital decât de COVID

de Monica Cosac    |   

Cel puțin așa reiese dintr-un sondaj dat publicității ieri, potrivit căruia, dacă ar avea simptome asociate Covid-19, șapte din 10 angajați români ar rămâne acasă și și-ar suna medicul de familie pentru a cere îndrumare. Și în cazul altor probleme de sănătate, fără legătură cu coronavirusul, majoritatea respondenților (60%) ar prefera să se trateze acasă decât să meargă la spital.

 

Întrebaţi ce ar face dacă ar avea simptome asociate noului coronavirus, 70% dintre angajații români, care au participat la o cercetare realizată de o platformă de recrutare online, au spus că ar suna la medicul de familie pentru a cere sfaturi și doar 15,3% ar chema ambulanţa. Îngrijorător este că unul din 10 respondenți (10,7%) susţine că ar rămâne în casă şi s-ar trata singur, fără să ceară un sfat de specialitate.

De asemenea, dacă nu este vorba despre o urgență medicală, peste 60% dintre participanții la sondajul BestJobs au afirmat că preferă să evite spitalele și să trateze acasă eventualele probleme medicale ușoare sau medii, care nu au legătură cu coronavirusul, consultându-și medicul de familie, și mai puțin de 4% ar chema o ambulanță pentru a merge la spital.

În urma restricțiilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei de Covid-19, 41% dintre intervievați spun că ies din casă o dată sau de două ori pe săptămână, iar 37% se găsesc aproape zilnic în situația de a ieși afară din casă, motivele principale fiind cumpărăturile de strictă necesitate (76,4%), jobul, în cazul celor care nu lucrează remote (39,3%), dar și mișcarea fizică (18,4%). Mulți angajaţi români îşi iau măsuri de precauţie atunci când ies din casă - cum ar fi, de exemplu, să poarte mască (85%) şi mănuşi (60,4%) - și au mereu asupra lor un dezinfectant de mâini (50,6%).

În plus, mai bine de 77% dintre angajații chestionați evită să se apropie de alți oameni și să meargă în locuri aglomerate, iar peste 67% se feresc să urce în mijloacele de transport în comun.

 

Peste un sfert dintre angajaţii români cheltuie, în medie, între 50 şi 100 de lei pentru a cumpăra de dezinfectanţi, măşti de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă.


Sondajul a fost efectuat în perioada 10-20 aprilie 2020, pe un eșantion de 882 de utilizatori de internet din România.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri