Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia este în doliu național. Ancheta continuă

Rusia este în doliu național. Ancheta continuă

Rusia este azi în doliu după accidentul aviatic de duminică de la Soci, când un avion militar Tupolev Tu-154 cu 92 de persoane la bord, inclusiv membri ai Corului Armatei Roşii, s-a prăbuşit în Marea Neagră, scrie AFP. Avionul se afla în drum spre Siria, unde artiştii susţineau un concert de Anul Nou a celebra victoria de la Alep împotriva rebelilor sirieni. 

Catastrofa aeriană a şocat Rusia, unde Ansamblul Alexandrov, cunoscut drept Corul Armatei Roşii, reprezintă un simbol naţional. 

Preşedintele Vladimir Putin a decretat doliu naţional şi a cerut o anchetă care să determine cauzele catastrofei. A fost creată o comisie specială condusă de ministrul Transporturilor, Maxim Sokolov. 

"Toate cauzele posibile sunt examinate", a anunţat Sokolov, care a ajuns duminică seara la Soci. El a spus că e prematur să se pronunţe în favoarea oricărei teorii şi chiar pista unui atentat terorist este luată în calcul, deşi agenţiile de presă ruse au citat surse apropiate anchetei care au spus că este vorba cel mai probabil de o defecţiune tehnică sau o eroare de pilotaj. 

Echipele care caută resturile aeronavei nu au găsit cutiile negre, iar căutarea continuă şi luni. 

Ministerul Apărării a anunţat că verifică existenţa unor posibile lansatoare de proiective pe navele din zona de coastă. 

Avionul a dispărut de pe radar în jurul orei 4.27 dimineaţa, ora României, la două minute după decolarea de pe aeroportul din Soci. Aeronava se îndrepta către baza militară a Rusiei din Hmeimim, Siria. 

Resturi din aparatul de zbor au fost găsite la 1,5 km de coastă, la aproximativ 70 de metri adâncime, conform unui purtător de cuvânt al Armatei ruse. "Nu există indicii că ar fi supravieţuitori", a mai afirmat el, precizând că peste 3.000 de persoane, inclusiv o sută de scufundători, 32 de nave, 6 elicoptere şi mai multe drone participau la căutări. 

Doar 10 corpuri au fost recuperate, a mai anunţat armata, subliniind că ele vor fi identificate la Moscova. 

Aparatul de zbor plecase de la Moscova şi a făcut o escală de realimentare la Soci. Avea la bord 84 de pasageri şi opt membri ai echipajului. printre ei se aflau 64 de membri ai Ansamblului Alexandrov şi alţi opt militari. La bord se mai aflau nouă jurnalişti ai canalelor de televiziune Pervîi Kanal, NTV şi Zvezda, ca şi înalţi funcţionari civili şi şeful unei organizaţii de caritate ruseşti, Elisaveta Glinka. 

Ei se îndreptau către Siria, unde ar fi trebuit să cânte la un Concert de Anul Nou. 

Zeci de oameni au depus flori duminică în faţa sălii de concerte de la Moscova, unde Corul Armatei Roşii îşi ţinea repetiţiile. 

Conform Ministerului Apărării, aparatul de zbor se afla în stare bună de funcţionare, deşi era folosit de 33 de ani şi număra 6.689 de ore de zbor. Fusese reparat ultima dată în decembrie 2014, iar revizia tehnică fusese făcută în septembrie 2016. 

O anchetă penală a fost demarată pentru a verifica dacă nu cumva abaterea de la regulile de securitate aeriană au stat la originea accidentului. 

Modelul Tupolev 154 este cunoscut pentru accidentele relativ dese. Printre ele este şi catastrofa aeriană din 2010 de la Smolensk, unde a murit preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi majoritatea membrilor guvernului şi înalţilor responsabili de la Varşovia.

Agerpres

Subiecte în articol: avion prabusit Rusia siria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri