Jurnalul.ro România inteligentă Șantierul Naval Giurgiu construiește cea mai mare și complexă navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei

Șantierul Naval Giurgiu construiește cea mai mare și complexă navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei

Șantierul Naval Giurgiu construiește cea mai mare și complexă navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei. Este un proiect ambițios, în cadrul căruia o echipă de cercetători de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați va începe un program de cercetare a Dunării cu ajutorul unei nave – laborator. Oamenii de știință români, dar și străini, vor monitoriza astfel nivelul de poluare din apă și vor determina astfel care este impactul asupra mediului înconurător, dar și asupra oamenilor.

Universitatea din Galați au obţinut o finanţare de 18 milioane de euro pentru construirea navei de cercetare, denumită REXDAN, și monitorizarea fluviului Dunărea. Proiectul urmează modelul expedițiilor celebrului oceanograf și explorator francez Jacques Yves Cousteau, care la bordul navei "Calypso", dotată cu un laborator mobil pentru cercetări oceanografice, a cutreierat mările și oceanele lumii pentru a obține date despre dezvoltarea lumii subacvatice.

Nava de cercetare, care va fi cea mai modernă de pe apele interioare ale Europei va dispune de nouă laboratoare moderne în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători ai Universității "Dunărea de Jos" din Galați și cercetători ai unor institute de profil din țară și din străinătate.

"Este o nava deschisa unde sunt in permanenta 9 laboratoare si 10 locuri de cazare permanenta pentru toata Europa. Partenerii nostri mai ales riveranii de asta sunt interesati sa si trimita oamenii si sa stea acolo cat le este necesar, ca sa si puna laboratoarele si cunostintele la dispozitie." , a declarat Lucian Georgescu – rectorul Universitatii Dunarea de Jos.

Proiectul va acoperi o arie geografică largă, de la Sulina până la Marea Nordului, iar temele de cercetare vor viza calitatea apei, sedimentele, solul, aerul, biodiversitatea și hidromorfologia. De asemenea, nava va determina impactul pe care îl au marile lucrări importante de pe Dunăre asupra mediului. Proiectul a fost aplaudat recent si la Burxelles.

"Suntem prima universitate ca a prezentat un proiect de asemenea avengura in parlamentul european. Ne-am bucurat de atentia tuturor specialistilor de la foarte multe niveluri din CE si PE. Cu adevarat facem istorie la Galati si acest proiect a prins radacini la Galati, dar acum se extinde in toata Europa.", a declarat Alexandru Nechifor – prorector al Universitatii Dunarea de Jos.

Navă Giurgiu

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri