Mult anunțata moțiune de cenzură inițiată de Opoziție urmează, conform unor surse politice, să fie depusă în această săptămână. Este posibil ca aceasta să fie depusă chiar astăzi, iar unul dintre liderii PNL, Alina Gorghiu, face un apel disperat către parlamentarii care au semnat documentul să nu se răzgândească și să nu cedeze promisunilor venite dinpre PSD. În acest moment, conform aritmeticii parlamentare, PSD, care ar beneficia de sprijinul a zece deputați de la Minoritățile Naționale, dar și de disidenții din ALDE, ar avea 223 de voturi, cu zece mai puțin pentru a se menține la putere.
70 de senatori, printre care Teodor Meleșcanu și Daniel Zamfir, plus un alt parlamentar independent, Savin Emanoil, proaspăt demisionar din grupul PSD, sunt oamenii pe care Cabinetul Dăncilă se poate sprijini la votul moțiunii de cenzură. La Camera Deputaților, PSD are un grup propriu de 136 parlamentari, la care se adaugă zece aleși ai Grupului Minorităților Naționale și șase disidenți ALDE (Șerban Băișanu, Ioan Cupșa, Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă, Dumitru Lovin și Mihai Niță). În total, 223 de senatori și deputați, dintr-un minim de 233 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să nu treacă. În ciuda acestei realități matematice, social-democrații sunt încrezători că moțiuniea de cenzură a Opoziției, la care au aderat atât ALDE, cât și Pro România, nu va trece.
Surse liberale afirmă că, în prezent, moțiunea de cenzură a strâns 237 de semnături și că va fi depusă în cursul acestei săptămâni, urmând a fi, cel mai probabil, votată în prima parte a lunii octombrie.
Gorghiu: Nu cedați la presiunile PSD
La sfârșitul săptămânii trecute, Alina Gorghiu, lider PNL, a făcut un apel public către toți parlamentarii Opoziției și către toți cei care au semnat moțiunea de cenzură “să nu-și piardă demnitatea și să nu răspundă presiunilor și promisiunilor pe care PSD le fac asupra colegilor noștri”. Gorghiu a afirmat că “aceste presiuni sunt direct proporționale cu disperarea pe care PSD o are referitor la pierderea puterii”, însă se bazează pe faptul că nu se va răzgândi nimeni, parlamentarii fiind dispuși să voteze cu bilele la vedere.
În cazul în care moțiunea va fi depusă astăzi sau, cel mai târziu, mâine, votul va fi organizat pentru 7 sau 8 octombrie. După care, dacă moțiunea va trece, spun liberalii, opțiunea PNL este aceea a alegerilor anticipate. Însă PNL își va asuma guvernarea postmoțiune, inclusiv în condițiile unui guvern minoritar.
De zece voturi mai au nevoie social-democrații pentru a nu pierde guvernarea. PNL își face planuri să vină la putere chiar și în formulă minoritară