Jurnalul.ro Ştiri Justitie Scheleții din dulap votează „NU”

Scheleții din dulap votează „NU”

de Dan Constantin    |   

Sedința de plen a CSM în care s-a dat aviz negativ la pachetul de legi ale Justiției rămâne un punct care va fi mereu un reper în ceea ce privește poziționarea membrilor CSM. Votul strâns (10-8) arată că ,,meciul se joacă” între cei care doresc trecerea la reforme reale în justiția românească și cei care apreciază că nu este de dorit implicarea magistraților în procesul de legiferare.

Respingerea implică o retragere a CSM din dialogul cu Ministerul Justiției, dar și negarea a tot ceea ce rezultase ca propuneri din larga consultare cu magistrații de la toate nivelurile. Deja, după mai multe zile de la ședința de plen, ruptura dintre cele două tabere s-a adâncit, peste 2.000 de magistrați cerând retragerea proiectului propus de Ministerul Justiției. Privind listele de semnături din frontul NU, apare pregnant majoritară poziția procurorilor, iar dintre judecători, cei de la instanțele inferioare. Noile criterii de vechime la avansări, spaima legării de glie, întreruperea baleiajului între parchete-instanțe de judecată și separarea carierelor profesionale sunt motive pentru înscrierea pe lista refuzului. Dispariția unor avantaje la pensionări, locuințe de serviciu lăsate moștenire, tehnica promovării pe loc, teama de a fi răspunzători pentru deciziile abuzive se adaugă motivelor de blocare. Pe scena publică, aceste motive nu cad bine și de aceea se pedalează pe problema subordonării Inspecției Judiciare și a numirii la marile parchete, prin retragerea rolului președintelui țării.

Lectura listelor mai arată că semnăturile sunt făcute ,,în cor”, pe unități de parchet sau judecătorii, ca si când semnatarii au fost duși în grup să adere la NU. De la instanțele superioare sunt puține semnături. Cu exceptia lui Ionuț Matei și a unui pachet de magistrate asistente, la Înalta Curte nu se înghesuie lumea să fie în tabăra NU. Găsim, în schimb, multe semnături de la DNA, DIICOT, Parchetul General, unități aflate acum sub controlul Inspecției Judiciare. La fel, mai apare și unitatea de voință dintre soț-soție care lucrează în magistratură. Neamul Uncheșelu, familia Fit ș.a.m.d. 

 

Subiecte în articol: CSM
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri