Jurnalul.ro Ştiri Social Schimbări majore în programele naţionale de sănătate

Schimbări majore în programele naţionale de sănătate

de Monica Cosac    |   

După aproape jumătate de an şi două amânări, Ministerul Sănătății a finalizat noile programe de sănătate din România, programe care urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2019. Screeningul deficitului de vitamina D, depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienții din grupele de risc, înființarea unui program nou de chirurgie spinală și includerea talasemiei în programul de boli rare sunt doar câteva dintre schimbările prevăzute în proiectul de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS).

 

Deşi au trecut deja cinci luni din acest an, în prezent se aplică programele naţionale de sănătate aprobate pentru anii 2017 și 2018, prin HG 155/2017, act normativ a cărui valabilitate a fost extinsă - mai întâi până la 31 martie 2019, apoi până la 30 iunie 2019 - din cauza întârzierii bugetului pe 2019.

Proiectul propus de Ministerul Sănătăţii vine, însă, cu o serie de monificări în beneficiul pacienţilor.

„Începând cu data de 1 iulie 2019, Ministerul Sănătăţii îşi asumă derularea şi finanţarea unui număr de 15 programe naționale de sănătate publică cu impact major asupra sănătății publice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Potrivit acestui document, pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică menționate, bugetul aprobat de Ministerul Sănătății este de peste un miliard de lei. De asemenea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va derula și finanța 15 programe naționale de sănătate curative, iar pentru implementarea acestora, bugetul aprobat pentru acest an este de peste 5,6 miliarde de lei.

Cea mai importantă modificare în programele de sănătate este, cu siguranţă, includerea în cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului în regim de screening organizat, finanțat din bugetul Ministerului Sănătății, a unui Subprogram de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienții din grupele de risc, în regim de screening selectiv.

Prin diagnosticarea persoanelor cu leziuni precanceroase sau diverse forme de boală oncologică fără manifestări clinice, pacienţii vor putea primi un diagnostic în timp util și, implicit, tratamentul va fi mai eficient și mai puțin costisitor. Autorităţile speră că subprogramul va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice în România, îmbunătățirea stării de sănătate a bolnavilor, creșterea calității vieții și a speranței de viață a acestora.

Testarea deficitului de vitamina D

Cu toate că a fost o iniţiativă controversată, Ministerul Sănătăţii a introdus în proiectul de HG un nou program, de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc. Se speră că implementarea măsurii la nivel național, urmată de instituirea tratamentului profilactic sau curativ, va contribui la scăderea incidenței rahitismului. În prezent, în România, se înregistrează o prevalență a deficitului de vitamina D cuprinsă între 40 și 75%, se arată în nota de fundamentare.

Program nou de chirurgie

Totodată, a fost inclus în cadrul programelor derulate prin CNAS şi finanțate din bugetul FNUASS, un nou program intitulat „Programul național de chirurgie spinală”. Prin acesta se va asigura tratamentul bolnavilor cu afecţiuni degenerative, traumatice și tumorale ale coloanei vertebrale.

 

Concret, prin determinarea markerilor tumorali vor putea fi identificate precoce afecțiunile oncologice, la persoanele asimptomatice, și vor putea fi monitorizate periodic persoanele cu risc înalt de a dezvolta cancer.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri