Romanciera britanică Jane Austen şi-ar fi pierdut aproape în întregime văzul spre sfârşitul vieţii, vederea sa fiind cel mai probabil afectată de otrăvirea cu arsenic, după cum relevă o analiză efectuată recent asupra ochelarilor ei, informează joi BBC.
Testele efectuate asupra a trei perechi de ochelari ale autoarei, expuse la Biblioteca Britanică (British Library), au demonstrat că vederea acesteia s-a deteriorat considerabil, ajungând să fie extrem de slabă, au demonstrat experţii.
La acea vreme, metalele grele precum arsenicul erau utilizate în medicamentele pe care scriitoarea unor opere celebre precum ''Mândrie şi prejudecată'', ''Raţiune şi simţire'' şi ''Emma'' le-ar fi putut lua contra reumatismului de care suferea.
Mai mulţi experţi au sugerat că o astfel de otrăvire ar fi contribuit la moartea prematură a scriitoarei, la vârsta de 41 de ani, menţionează sursa citată.
Romanciera, care a trăit în Steventon, Hampshire, a decedat la 18 iulie 1817, iar cauza morţii sale a constituit subiectul a numeroase speculaţii.
Cele trei perechi de ochelari pe care Jane Austen le ţinea în biroul la care scria au fost examinate cu ajutorul unui microscop portabil adus la bibliotecă în vederea determinării dioptriilor lentilelor care, în pofida vechimii, s-au păstrat în condiţii optime.
Testele au demonstrat că dioptriile au crescut de la +1,75 la fiecare ochi, la prima pereche, la +4,75 şi +5,0 la ultima pereche, ceea ce înseamnă că scriitoarea abia reuşea să citească şi să scrie în ultima parte a vieţii.
Curatoarea de la British Library, Sandra Tuppen, ia în calcul posibila otrăvire a autoarei cu arsenic. ''Există posibilitatea ca ea să fi fost otrăvită în mod accidental cu un metal greu precum arsenicul. Acum cunoaştem faptul că otrăvirea cu arsenic poate cauza cataractă'', a declarat aceasta. ''Arsenicul era deseori utilizat în medicamentele folosite pentru alte afecţiuni, posibil pentru reumatism, de care ştim că Jane Austen suferea'', a completat Tuppen.
Nu se cunoaşte dacă ochelarii, realizaţi din carapace de broască ţestoasă şi sticlă, au fost prescrişi pentru Austen sau dacă aceasta i-a achiziţionat din proprie iniţiativă.
În prezent, Biblioteca Britanică îi invită pe specialiştii în optometrie să îşi exprime opiniile cu privire la noua teorie.
În anul 2011, autoarea de romane poliţiste Lindsay Ashford a declarat că Jane Austen ar fi fost otrăvită. Aceasta şi-a formulat teoria după ce s-a mutat în satul lui Austen, Chawton, pentru a scrie un nou roman, iar odată ajunsă acolo a început să studieze volume cu scrisori ale scriitoarei în care a dat peste o frază care i-a trezit interesul, după cum a notat cotidianul The Guardian la acea vreme. ''Mă simt mult mai bine acum şi îmi recapăt câte puţin aspectul, care a fost destul de rău, negru şi alb şi toate culorile nelalocul lor''.
Deoarece Ashford nu era străină de metodele de otrăvire, în legătură cu care se documentase pentru romanele sale, ea a făcut imediat asocieri cu posibile urmări ale unei otrăviri cu arsenic.
Ashford a intrat apoi în legătură cu preşedintele Societăţii Jane Austen din America de Nord, care a informat-o că o şuviţă din părul scriitoarei, expusă la un muzeu din apropiere, fusese testată pozitiv pentru arsenic de cuplul de americani care o cumpărase la o licitaţie în 1948.
''După toate cercetările mele, cred că e foarte posibil ca ei să îi fi fost administrat un medicament ce conţinea arsenic. Dacă analizezi lista simptomelor şi le compari cu cele cauzate de arsenic, există o corelaţie uimitoare'', a declarat Ashford pentru The Guardian. ''Sunt destul de surprinsă că nimeni nu s-a gândit la asta înainte, însă nu cred că oamenii realizează cât de des era utilizat arsenicul în medicamente'', a completat ea.AGERPRES