Jurnalul.ro România inteligentă Se întâmplă în Sibiu. Doi studenți au creat de la zero o stație meteo autonomă cu componente realizate la o imprimantă 3D

Se întâmplă în Sibiu. Doi studenți au creat de la zero o stație meteo autonomă cu componente realizate la o imprimantă 3D

Un proiect spectaculos a fost finalizat de doi studenți din Sibiu. Ei au creat de la zero o stație meteo autonomă cu componente realizate la o imprimantă 3D.

Cei doi studenți au fost premiați pentru creația lor în cadrul unui concurs la care au participat 12 echipe de tineri inventatori.

Andrei și Radu, doi studenți din anul întâi la Facultatea de Inginerie din Sibiu, au creat, cu un buget de 800 de lei, o stație meteo autonomă. Stația colectează datele din mediul înconjurător prin intermediul senzorilor, apoi acestea sunt trimise într-un server și interpretate.

"Pentru o ieșire în natură excelentă putem verifica senzorii stație,i putem verifica toate datele. Vedem aici că temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, sunt toate prezente", spune Andrei.

Studenții au prezentat stația lor meteo la un concurs care implica noțiuni de mecanică, electronică și de creativitate. Dintre cele 12 echipe, Andrei și Radu au fost declarați câștigători.

"Totul a început ca o provocare venită din partea facultății.  A fost foarte multă muncă. Ne am bazat pe un proverb '1% inspiratie, 99% transpirație, pentru că nu aveam idee despre cum se construiește o stație meteo și a trebuit să ne informăm, să ne documentăm", a spus Radu.

Stața meteo au construit-o singuri de la A la Z. Unele componente sunt realizate cu ajutorul unei imprimante 3D, iar altele le-au cumpărat de la magazinele de bricolaj.

"Toata structura a fost formată din elemente de canalizare găsite în comerț. Avem diferite componente senzoristice, un senzor de radiații UV, temperatură resimțită, lumină, picături de ploaie. În interior este un senzon de umiditate relativă a aerului, de presiune armosferică și încă unul de temperatură un pic mai precis", a explicat Andrei Pașca.

Premiul de 5.000 de lei pe care l-au obtțnut în cadrul concursului îi motivează să meargă mai departe cu munca lor și să dezolte alte proiecte smart.

Statie meteo autonoma

Concursul destinat tinerilor inventatori a fost susținut financiar de mai multe companii din domeniul IT. Pe lângă premiul în bani, studenții câștigători au șansa să facă stagii de pregătire în cadrul companiilor pentru a-și îmbunătăți cunoștințele.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri