Referendumul intern din USR, referitor la poziționarea partidului pe tema revizuirii Constituției în ceea ce privește definiţia familiei, ascunde în culise un conflict deschis între liderul fondator Nicușor Dan şi gruparea fostului ministru tehnocrat Cristian Ghinea. De rezultatul consultării interne depinde soarta lui Nicuşor Dan în USR şi viitorul politic al formaţiunii.
În bătălia pentru deținerea puterii absolute în USR, Nicușor Dan a atacat deschis tabăra lui Cristian Ghinea şi a readus în prim-plan tema cooptării lui Dacian Cioloş în partid. Liderul fondator a remarcat că fostul premier tehnocrat, care ar avea viziuni conservatoare, este susţinut în interiorul USR tocmai de către facţiunea progresistă condusă de deputatul Cristian Ghinea şi senatorul Vlad Alexandrescu. „Dacian Cioloş este o persoană destul de conservatoare – nu-i un secret pentru nimeni – şi este un pic comic că persoanele cele mai vocale care doreau venirea lui în USR sunt cele care vor să definească acum un partid progresist în care Dacian Cioloş să nu-şi găsească locul, de fapt”, a afirmat Nicuşor Dan la un post de televiziune, o trimitere directă către adversarul său intern, Cristian Ghinea, susţinător declarat al înregimentării lui Cioloş în USR. Nicuşor Dan a anunţat ieri că va reveni în partid dacă rezultatul referendumului intern va fi acela ca USR să nu se poziţioneze faţă de redefinirea familiei. „Eu sper ca rezultatul să fie cel la care mă aştept. Dacă nu, aşa cum am spus de la început, rămân afară. Dar sper ca votul ăsta să fie acel vot care să menţină, aşa cum ne-am propus de la început, un partid pe o temă care divide societatea şi divide publicul nostru – ambele opinii să poată fi exprimate”, a declarat acesta. Deputatul a mai spus că, înainte de referendum, s-a deplasat în toate filialele judeţene ale partidului pentru a-şi explica poziţia referitoare la revizuirea Constituţiei.
Progresiştii lui Ghinea, acuzați de marxism
Referitor la riscul de rupere a partidului după referendum, Nicuşor a admis că pericolul acesta „există, dar este mic”. „Cele două manifeste care au apărut (USR Liberal – Cristian Ghinea şi USR Popular – Clotilde Armand) nu reprezintă opinia a două jumătăţi de partid, ci a unor grupuri care împreună nu au 20% din membrii partidului”, a explicat Dan. Liberalii din USR resping schimbarea definiţiei familiei şi susţin un partid al libertăţilor civile, în vreme ce aripa conservatoare doreşte protejarea familiei tradiţionale „în faţa încercărilor de inginerie socială de inspiraţie marxist-totalitară”. Peste 950 dintre cei aproximativ 1.800 de membri ai USR au votat, până ieri, la referendumul intern privind poziţionarea partidului în legătură cu modificarea Constituţiei. Procentul este de peste 52%, ceea ce înseamnă că s-a atins deja pragul pentru cvorum. Referendumul din USR se va încheia duminică, la ora 24. În toiul luptelor interne, USR a anunţat, ieri, că va depune plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals pentru convocarea ilegală a sesiunii parlamentare extraordinare.
Nicușor Dan așteaptă deznodământul referendumului din USR pentru a ști încotro se îndreaptă viitorul său politic