Ei bine, pentru aceia dintre voi care încă mai manifestă interes pentru aceste delicii culinare, ne-am gândit să alcătuim o listă cu câteva secrete de preparare a acestor sarmale în foi de varză.
Nu știi niciodată când pofta de sarmale apare din nou sau când cei dragi din familie tânjesc după o porție de sarmale cu mămăliguță aburindă și smântână lângă. Dacă și tu dorești să știi cum se fac sarmalele în foi de varză ca la carte, descoperă în articolul următor câteva secrete de preparare, pentru un gust ca la mama acasă!
-
Alegerea foilor de varză și pregătirea acestora
Dacă vrei să obții un gust autentic al sarmalelor în foi de varză, așa cum era cel al sarmalelor pe care mama le pregătea în copilărie, un prin secret pe care ți-l vom dezvălui este chiar alegerea foilor de varză pentru sarmale și pregătirea acestora pentru rețetă. Ideal ar fi să folosești pentru rețeta de sarmale varză murată pusă chiar de tine, însă poți găsi variante gustoase și în comerț.
Dacă foile de varză sunt prea acre sau prea sărate, este bine să le limpezești cu apă rece, pentru a elimina surplusul de acreală sau de sare. De asemenea, alege din verzele murate cele mai mari și mai frumoase foi, pentru a te asigura că sarmalele vor avea un aspect apetisant.
-
Folosirea unui tip de carne mai grasă pentru compoziția de sarmale
Pentru rețeta de sarmale este bine să alegi un tip de carne mai grasă, căci astfel sarmalele vor rezulta mult mai fragede. De regulă, cele mai bune sarmale vor avea în compoziție un amestec de carne tocată de porc și de vită, cu grăsime. Mai mult decât atât, este recomandat ca pentru rețeta de sarmale în foi de varză să folosești afumătură, căci bucățile de afumătură vor reuși întotdeauna să ofere o aromă specială sarmalelor.
-
Adăugarea orezului și a cepei în compoziția pentru sarmale
Orezul și ceapa sunt esențiale pentru o rețetă de sarmale în foi de varză ca la mama acasă. Ține cont, însă, de a nu exagera cu orezul. Indicat ar fi să se pună 100-150 grame de orez la 1 kg de carne, pentru a rezulta sarmale cărnoase și gustoase. În general, proporția recomandată este ca orezul să reprezinte 10% din cantitatea de carne folosită pentru sarmale.
În ceea ce privește ceapa, aceasta nu are doar rolul de a oferi o savoare aparte sarmalelor în foi de varză, ci și de a le frăgezi. Ceapa multă oferă dulceață sarmalelor, dar le face și mai fragede, motiv pentru care este unul dintre principalele ingrediente în rețeta de sarmale tradiționale.
-
Condimentarea corectă a compoziției de sarmale
Condimentarea sarmalelor se face întotdeauna după gust, însă este important să adaugi întotdeauna sare, piper, boia dulce și cimbru uscat, pentru un plus de arome. Nu exagera, însă, cu sarea, pentru că foile de varză sunt deja sărate! Desigur, poți alege să condimentezi sarmalele și cu boia de ardei iute sau coriandru, în funcție de preferințele culinare.
-
Așezarea corespunzătoare a sarmalelor în oală
Așezarea sarmalelor în oală nu ține cont de reguli speciale, însă există anumite etape de montare a vasului în care vor fierbe sarmalele în foi de varză. De regulă, pe fundul vasului se va pune un strat de varză acră tocată, urmată de rămurele de cimbru uscat și ceapă tocată. Ulterior se vor aranja sarmalele în straturi, intercalându-se printre acestea bucățele de afumătură și 1-2 foi de dafin. Ultimul strat este compus din restul de varză tocată și se mai pot presăra pe deasupra crenguțe de cimbru uscat.
-
Fierberea sarmalelor într-un vas de ceramică
Pentru sarmale cu gust ca la mama acasă îți recomandăm să fierbi sarmalele într-un vas de ceramică, căci acesta va reuși să păstreze mult mai bine aroma sarmalelor. Sarmalele perfecte se vor găti la cuptor, însă acest lucru nu înseamnă că nu le poți fierbe și într-o oală de metal, pe aragaz, la foc mic, pentru 2-3 ore.
Tu câte dintre aceste secrete cunoșteai privind prepararea sarmalelor? Ține cont de sugestiile noastre și surprinde-i pe cei din familie cu cele mai gustoase sărmăluțe în foi de varză, servite în mod tradițional alături de mămăliguță și ardei iute.