Procurorii din CSM au boicotat ședința de ieri a Plenului, în care trebuia demarat concurs pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În cadrul aceleiași ședințe, urma să fie validat și rezultatul concursului în care Lucian Netejoru a fost numit la conducerea Inspecției Judiciare.
Plenul CSM nu a întrunit, ieri, cvorumul de ședință pentru a supune la vot punctele aflate pe ordinea de zi, motiv pentru care lucrările au fost amânate pentru o dată ulterioară. Cauza – procurorii care fac parte din CSM nu au participat la ședință.
Mișcarea reprezentanților Parchetului are loc în condițiile în care Plenul urma să declanșeze procedura de selecșie a unui nou șef al Secșiei de anchetare a magistraților, după ce actualul conducăror al structurii, procurorul Gheorghe Stan, a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale. Amânarea desemnării unui nou procuror șef lasă Secția fără conducere, iar toate actele de urmărire penală sunt confirmate sau infirmate de procurorul general al României. Bogdan Licu, care ocupă interimar această demnitate, își va termina mandatul pe 19 iunie, când va fi înlocuit, cel mai probabil, tot interimar, de apropiata Laurei Kovesi, Laura Oprean. Unele dintre actele pe care procurorul general poate să le infirme sunt inclusiv cele din dosarele în care este urmărită penal Kovesi.
Un alt punct care nu a mai putut fi discutat în ședința de ieri a Plenului CSM este validarea mandatului de inspector șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, care a câștigat, anterior, concursul. După preluarea funcției, Inspecția Judiciară a redactat un raport devastator cu privire la efectele implementării protocoalelor secrete încheiate cu SRI, dar și la situația dosarelor în care DNA a anchetat mii de judecători și procurori. Membrii CSM care au boicotat ședința se opun numirii lui Netejoru la șefia Inspecției Judiciare.