Evenimentele din ultimul an au reușit să pună într-o lumină puternică felul în care solidaritatea influențează viața tuturor. Începând cu primele măsuri de carantină și distanțare fizică, primele persoane pe care încercam cu toții să le protejăm erau bătrânii, fie că era vorba despre vecini, părinți sau necunoscuți. Așadar, poate ești îngrijorat de siguranța părinților tăi odată ce înaintează în vârstă și mai ales dacă aceștia suferă deja de anumite boli și afecțiuni care îi fac vulnerabili. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să iei în considerare grija pe care le-o poți oferi chiar acasă:
Fii pregătit pentru evenimente neașteptate
Multe dintre grijile celor care ajung la o anumită vârstă sau care îi îngrijesc se învârt în jurul fricii de neprevăzut. Accidente, crize cauzate de boli sau nevoia de operații sunt doar câteva dintre posibilele surprize neplăcute care pot apărea. Când vrei să ai grijă de părinții în etate sau bolnavi, trebuie să ai în vedere și cheltuielile pe care le-ar genera astfel de urgențe medicale. Dacă nu există un fond de economii disponibil pentru acestea, poți opta pentru credite online. Acestea sunt rapide și te vor ajuta să accesezi cu ușurință suma necesară pentru investigații de specialitate sau chiar operații.
Analizează nevoile părinților tăi
Pentru a putea să-i ajuți fără a fi nevoiți să trăiască într-un centru de specialitate, va trebui să iei cât mai mult în considerare nevoile pe care le au. Acestea pot fi determinate de afecțiunile de care suferă, de spațiul în care locuiesc sau de temperamentul acestora. Ține cont în special de:
- sănătatea mintală;
- mobilitate;
- nevoile medicale:
- sprijinul familiei;
- igienă;
- siguranță;
- pregătirea meselor;
- interacțiunile sociale.
Chiar dacă părinții sunt la o vârstă la care au nevoie de ajutor pentru a-și face cumpărăturile sau a-și pregăti masa, ei nu trebuie să fie izolați de societate. Asigură-te că reușești să ieși cu ei cât mai des și să-i ajuți dacă suferă de afecțiuni ale sistemului osos sau nu se mai pot mișca la fel de bine ca odinioară. De asemenea, poți semna un contract cu o firmă de catering pentru a le livra mesele zilnice. În felul acesta poți fi sigur că au parte de o dietă echilibrată chiar și atunci când nu pot petrece prea mult timp gătind.
Ai grijă și de tine
A avea grijă de părinții în etate sau bolnavi poate fi un sacrificiu destul de mare, în special dacă nu locuiești în același oraș cu ei. Stabilește câteva detalii importante înainte de a-ți asuma acest rol important:
- Poți avea grijă de ei?
- Locuiești suficient de aproape pentru a răspunde unei situații urgente?
- Ai o relație bună cu aceștia și ar fi receptivi la recomandările tale?
- Poți să înveți să ai grijă de ei ca un profesionist?
- Ai putea locui în aceeași casă cu aceștia la nevoie?
Viața ta personală și familia sunt la fel de importante în aceste momente și trebuie să faci o analiza atentă asupra a ce înseamnă această responsabilitate. Dacă nu ești sigur de aceste aspecte, poate ar fi indicat să ai o discuție cu aceștia despre centrele de bătrâni unde pot fi îngrijiți cu atenție și unde nu există la fel de multe riscuri.
Iubirea și grija pentru părinți te vor ajuta să le respecți decizia de a rămâne acasă chiar dacă starea lor de sănătate nu le mai permite să aibă viața de dinainte. Însă nu uita să pui pe primul loc și sănătatea ta și echilibrul din familie.
Sursa foto: pexels.com