Curăţenia de primăvară este o tradiţie în toate casele din România. Chiar dacă nu au prea mult timp la dispoziţie, gospodinele fac tot ce pot pentru a da casei un aer proaspăt. Dacă şi tu eşti contra cronometru, dar vrei ca locuinţa ta să fie gata pentru un nou anotimp, iată câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să îţi primeneşti casa.
O evaluare generală
Înainte să te apuci propriu zis de treabă, ar trebui să te gândeşti dacă această curăţenie de primăvară nu poate fi ocazia potrivită pentru a face câteva schimbări importante în casă. Cu siguranţă sunt destule lucruri la care ai vrea să renunţi sau pe care ai vrea să le schimbi cu altele mai noi, moderne, practice sau pur şi simplu adaptate noilor necesităţi create de pandemia de COVID-19. Poate a venit timpul să văruieşti din nou bucătăria, să schimbi mobila de sufragerie sau să reamenajezi camera copilului. Odată ce ţi-ai stabilit obiectivele, îţi poţi face şi un plan de buget şi te poţi apuca de treabă.
Aspecte importante
Dacă pe timpul iernii ai avut probleme cu umiditatea sau cu unele dintre ţevile din casă, este cazul să rezolvi aceste probleme. O casă curată şi igienizată este şi o casă funcţională, aşa că acesta este momentul potrivit să faci reparaţiile necesare, astfel încât să te bucuri de o locuinţă comodă şi plăcută.
Scapă de tot ce nu mai ai nevoie
Verifică toate dulapurile din bucătărie, din baie, cămările şi alte spaţii de depozitare din alte camere, în care ai tendinţa de a stoca diferite lucruri în eventualitatea că ai putea avea nevoie de ele. Scapă de tot ce nu îţi mai foloseşte, de tot ce este expirat, perimat sau costă prea mult să fie reparat. Toate aceste obiecte ocupă în mod inutil spaţiul şi îţi fac mai dificilă misiunea de a ţine casa curată şi ordonată. Acelaşi lucru este valabil şi pentru garderobă.
Curăţă electrocasnicele
Frigiderul, maşina de spălat, filtrul de cafea, cuptorul cu microunde, aspiratorul, maşina de spălat vase etc. au şi ele nevoie de îngrijire şi de curățare. Maşina de spălat rufe şi cea pentru vase pot fi curăţate folosind oţet alb pentru un ciclu de spălare scurt, în timp ce frigiderul şi cuptorul cu microunde pot scăpa de mirosurile neplăcute dacă foloseşti bicarbonat de sodiu. Filtrul aspiratorului trebuie şi el curăţat şi bine uscat înainte de a fi pus la loc.
De sus în jos
Curăţenia se face mereu de sus în jos, deci poţi începe cu lustrele şi aplicele, care sunt curăţate mai rar şi, în general, adună mult praf. În timp ce pui perdelele si draperiile la spălat, te poţi ocupa de ferestre, jaluzele şi de părţile superioare ale mobilierului din fiecare cameră.
Canapeaua şi saltelele
Canapeaua şi saltelele trebuie foarte bine aspirate sau, dacă îţi este la îndemână, curăţate cu un aparat cu abur. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fotolii şi scaunele cu tapiserie. Dacă husele pernelor fotoliilor sau canapelei pot fi scoase, nu ezita să la bagi la spălat.
Câte o cameră pe rând
Dacă lucrezi de acasă sau ai copii care nu merg la şcoală şi fac ore online, evită să îţi dai toată casa peste cap. O abordare mult mai bună constă în a te ocupa de câte o cameră, evitând, pe cât posibil, să faci deranj foarte mare în celelalte, astfel încât să poţi lucra liniştită într-o cameră relativ ordonată. Pentru a putea pune în aplicare această strategie, e important să evaluezi corect cât timp ai la dispoziție pentru fiecare cameră şi cât timp ţi-ar putea lua fiecare sarcină.
Cere ajutor
Curăţenia de primăvară nu trebuie să cadă în sarcina unei singure persoane, aşa că nu ezita să le ceri ajutorul celorlalţi membri ai familiei, pentru a face totul mult mai repede, dar şi cu mai multe zâmbete.
Curățenia de primăvară este o tradiție care ne permite să ne împrospătăm casele și să ne pregătim pentru sezonul cald. Chiar dacă poate părea o sarcină descurajantă, cu puţină răbdare şi urmând sfaturile de mai sus, poate fi mai uşor decât ai fi crezut vreodată.
Sursă foto: Unsplash.com