Jurnalul.ro Special Anchete Sistemul de gestionare a cheilor Ministerului de Externe, furnizate de firma oficială a SRI 

Sistemul de gestionare a cheilor Ministerului de Externe, furnizate de firma oficială a SRI 

de Ion Alexandru    |   

Trei sisteme de gestionare a cheilor – echipamente care permit controlul accesului la informații clasificate –, vor fi instalate în sediile MAE care găzduiesc Agenția Națională de Control al Exporturilor, Centrul Național de Pașapoarte Diplomatice și un bloc de locuințe de serviciu.

 

 Afacerea scoate din bugetul Ministerului de Externe aproape 176.000 de euro, bani care merg la singura entitate economică interesată, potrivit datelor furnizate de SEAP, să participe la această procedură de achiziții. Este vorba despre Regia Autonomă RASIROM R.A., firmă deținută, prin lege, de Serviciul Român de Informații.

Conform unui anunț recent publicat de Ministerul Afacerilor Externe pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a antamat, încă din data de 24 iunie 2022, contractarea unor sisteme de gestionare a cheilor. Concret, este vorba despre achiziția a trei sisteme pentru gestionarea cheilor și a serviciilor de instalare a acestora, precum și integrarea lor în sistemul actual aflat în dotarea Ministerului Afacerilor Externe.

Din documentația de atribuire, aflăm că, separat, câte unul dintre sistemele respective urmează să fie instalat la trei sedii diferite ale MAE. Prima locație se află în Bulevardul Aviatorilor, nr. 50, care găzduiește sediul Centrului Național de Pașapoarte Diplomatice și de Serviciu. A doua locație se află în strada Polonă, la numărul 8, unde se află sediul Agenției Naționale de Control al Exporturilor (ANCEX). Iar cea de-a treia locație este amplasată în strada Muzeul Zambaccian, la numărul 18, unde se află un bloc cu locuințe de serviciu pentru angajații Ministerului Afacerilor Externe.

 

Procedură simplificată, cu un singur ofertant

 

Pentru achiziția acestor trei sisteme de gestionare a cheilor, Ministerul Afacerilor Externe a alocat un buget total în sumă de 165.000 de lei fără TVA, iar pentru atribuirea contractului, a organizat nu o licitație deschisă sau restrânsă, ci o procedură simplificată de negociere. La această procedură însă, MAE a primit o singură ofertă. Este vorba despre Regia Autonomă RASIROM R.A., cunoscută și ca firma comercială oficială a Serviciului Român de Informații (SRI).

Pentru că RASIROM R.A. nu a avut niciun concurent, MAE a încheiat, în data de 9 august 2022, cu această entitate contractul având numărul N2-2/10218/2022, la o valoare totală finală de 147.865,17 lei fără TVA, respectiv de 175.959,6 lei cu TVA inclusă. Ceea ce înseamnă că pentru fiecare dintre cele trei sisteme pentru gestionarea cheilor MAE va plăti firmei SRI câte 58.653,2 lei cu TVA (11.970 de euro).

 

Echipamentele, de interes și pentru aparatul guvernamental

 

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții aflăm că sistemele de gestionare a cheilor „contribuie la consolidarea protecției fizice, componentă a mecanismului privind protecția informațiilor clasificate, mecanism statuat prin Legea 182 din 2002”. 

Iar echipamentele achiziționate urmează a fi integrate în actualul sistem de protecție fizică, împreună cu modulele de control al accesului prin cartele de proximitate, de supraveghere video, antiefracție și antiincendiu. „Aceste echipamente prezintă interes pentru Ministerul Afacerilor Externe, dar și pentru aparatul guvernamental de protecție a informațiilor clasificate”, se mai arată în caietul de sarcini citat.

Tot din acest document, mai aflăm că în cadrul MAE există, în prezent, panouri de chei model LoxTop IQ90 și LoxTop IQ100. Acestea pot fi administrate local sau prin browser web, iar utilizarea lor intensă a arătat că nu prezintă probleme.

În baza contractului încheiat, luna aceasta, cu RASIROM R.A., în posesia MAE vor intra trei echipamente LoxTop IQ100 sau echivalent, precum și instalarea lor în sistemul de securitate fizică existent.

 

Cerințele autorității contractante

 

Pe lângă aceste echipamente, MAE a contractat și suportul tehnic, respectiv dreptul de a semnaliza către centrul de suport al furnizorului sau producătorului și de a cere rezolvarea problemelor de nefuncționalitate apărute, dreptul de a face actualizări offline la versiunile minore și majore ale software-ului, precum și actualizarea pe tot parcursul perioadei de garanție a documentației aferente.

Sistemul permite gestionarea a cel puțin 100 de chei, pentru un număr de cel puțin 900 de utilizatori diferiți. El înregistrează utilizarea cheilor (jurnalul cheilor și al persoanelor), iar pe afișaj se poate vedea dacă o cheie este în panou și, dacă aceasta nu este depusă, se poate vedea cine a ridicat-o.

 

Furnizorul, înființat în 1995, prin HG

 

Regia Autonomă RASIROM R.A., entitatea care livrează Ministerului Afacerilor Externe aceste echipamente, este o structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații. Compania SRI a fost înființată prin Hotărârea de Guvern 60/1995, act normativ care a fost modificat și completat succesiv prin HG 363/1999, prin HG 549/2003, respectiv prin HG 793/2003 și se ocupă cu proiectarea și realizarea unor sisteme integrate de securitate. 

RASIROM funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații, ca integrator de soluții de securitate fizică și informatică, cu securitatea cibernetică și fizică a structurilor critice naționale și europene, precum și cu asigurarea  obiectivelor naționale de interes strategic. Bugetul Regiei Autonome RASIROM este parte a bugetului anual al Serviciului Român de Informații.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri