Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație explozivă: Fiica fostului președinte iranian, arestată pentru incitare la revolte

Situație explozivă: Fiica fostului președinte iranian, arestată pentru incitare la revolte

Fiica fostului președinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a fost arestată, marți seară, pentru că ar fi „incitat la revolte”, în protestele de stradă organizate în urma morții tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Iranul a fost zguduit de proteste în ultimele zile din cauza morții tinerei Mahsa Amini, aflată în custodia poliției.

Un raport al agenției semioficiale de presă Tasnim a declarat că Faezeh Hashemi, fiica fostului președinte, a fost arestată de o agenție de securitate pentru „instigare la revolte în estul Teheranului”, adăugând că „provocările” nu au reușit să scoată oamenii în stradă.

Teheranul și alte mari orașe iraniene au fost zguduite de proteste furioase de la moartea lui Mahsa Amini în arestul poliției săptămâna trecută, după ce a fost reținută de poliția pentru moralitate a țării pentru că „se îmbrăca necorespunzător”.

În ultimele zile, protestele au luat o turnură violentă, soldată cu cel puțin 41 de morți, inclusiv civili și ofițeri de poliție. Sute de persoane au fost, de asemenea, arestate, inclusiv activiști.

Hashemi, în vârstă de 59 de ani, o activistă proeminentă pentru drepturile femeilor, are un trecut plin de confruntări cu agențiile de securitate iraniene pentru presupuse activități „antiguvernamentale”.

În luna iulie a acestui an, ea a fost acuzată de „activitate de propagandă împotriva Republicii Islamice” pentru comentariile sale dintr-un interviu privind eliminarea Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) de pe lista organizațiilor teroriste străine a Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, ea ar fi spus că Profetul Mahomed al Islamului a cheltuit banii „soției sale, femeia de afaceri” Khadija, ceea ce, potrivit autorităților judiciare, echivalează cu o „blasfemie”.

Cu toate acestea, nu a fost clar dacă ea a fost arestată preventiv după punerea sub acuzare.

În septembrie 2012, Hashemi a petrecut șase luni într-o închisoare din Teheran, fiind acuzată de „activități de propagandă”, după ce, într-un interviu, s-ar fi referit la sistemul judiciar iranian ca fiind „huligani care țintesc oameni”.

Înainte de aceasta, ea a fost arestată de câteva ori în timpul tulburărilor din 2009, care au fost declanșate de alegerea contestată a președintelui de atunci Mahmoud Ahmadinejad.

Tatăl ei a fost președinte al țării între 1989 și 1997. Reformist, el a deținut și multe alte funcții importante în timpul carierei sale politice pline de evenimente, înainte de a se stinge din viață în 2017.

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: iran
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri