El a invocat în acest sens cazuri de la alegerile locale şi europarlamentare, în care mai mulţi oameni au semnalat faptul că opţiunea lor nu s-ar fi regăsit în rezultatul numărătorii de la secţia la care au votat.
"Eu cred că decizia Curţii Constituţionale este nejustificată, pentru că a tratat contestaţia unui candidat care a obţinut 1% şi care în mod evident nu are nicio şansă să intre în turul doi, şi pentru că induce o disproporţie între măsura care s-a luat acum şi măsurile care s-au luat la alte tipuri de alegeri. Vă aduc aminte că la alegerile locale şi europarlamentare din vara asta au fost sute de oameni care, pe semnătură proprie, au spus că au votat un partid şi votul nu s-a regăsit pe buletinul de vot. Adică, aveau zero. Şi atunci nu e firesc ca în situaţii care sunt vădit disproporţionate soluţia să fie invers", a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Primăriei Generale.
Edilul a adăugat că "nu e normal" să nu existe "vreo garanţie" în privinţa faptului că procesul de renumărare a voturilor este unul corect.
"Avem nişte saci cu voturi, despre care nu ştim cu exactitate unde au stat în această perioadă. Nu avem reprezentanţi ai tuturor partidelor la renumărare. Deci, ne ducem într-o zonă care este foarte greu controlabilă. Ne ducem într-o zonă în care oamenii îşi pierd încrederea şi mai mult în instituţiile statului. (...) Aştept ca instanţele să ia cea mai bună decizie în situaţia nefericită care s-a creat", a mai spus edilul general.
Plenul Curţii Constituţionale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş, şi, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule.
USR a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară.
AGERPRES