Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluții de renovare pentru tavan pentru a avea o lumină difuză în încăpere

Soluții de renovare pentru tavan pentru a avea o lumină difuză în încăpere

Iluminarea indirectă este plăcută și odihnitoare, preferată mai ales seara când ai nevoie de confort și relaxare. Lumina ne afectează starea de spirit și de aceea trebuie să ne gândim la asta și să alegem corpurile de iluminat potrivite în locuință și accesoriile de decor adecvate pentru tavan.

Există câteva soluții de renovare și amenajare pentru a crea o lumină difuză în casă, care să fie plăcută și practică și anume: 

Lumina caldă și odihnitoare

Aceasta se poate realiza cu lămpi mai mici sau cu spoturi ce se aplică pe tavan și care împrăștie o lumină difuză în diferite locuri, în cameră. LED-urile sunt foarte populare în industria de iluminat și apreciate de consumatori. Acestea se aplică pe tavane și oferă o lumină plăcută, mai ales că sunt în variante reglabile.

Plafoniere

Pentru living sau alte camere se pot folosi plafoniere care au un design modern, elegant și minimalist. Aceste corpuri de iluminat sunt versatile, prin forma lor deosebită și instalarea simplă pe tavan sau pe perete. Cu ajutorul unei plafoniere, amplasată în centrul tavanului, lumina este difuzată în toată camerea la 360⁰. Un asemenea corp de iluminat este potrivit și pentru casă, apartament dar și pentru mediul de afaceri.

Scafe tavan

Această soluție cu aplicarea de LED-uri și scafe tavan care au profilul pre-amorsat și rezistent la lovituri, este potrivită pentru iluminarea indirectă. Aceste elemente de decor sunt realizate din polimer rigid, pot fi șlefuite și lipite printr-un adeziv special de îmbinare.

Profile decorative

Iluminatul poate fi senzațional mai ales dacă se folosesc și profile decorative cu un design funcțional, original, uimitor. Există profile deosebite care se folosesc pentru tavane și care pot ajuta în combinație cu un număr de LED-uri la crearea unei lumini difuze, plăcute și odihnitoare în încăpere.

În ultimii ani, oamenii au folosit elemente decorative foarte populare, ce de exemplu: cornișe tavan, brâuri decorative și profile bandă LED.

Folosirea luminilor de tavan sau a benzilor cu LED încorporate în profile decorative, cum ar fi de pildă în spatele unor cornișe, este o soluție de a obține o lumină difuză, fără nicio strălucire care să fie obositoare pentru ochi.

Alte soluții pentru a avea o lumină odihnitoare în casă

Trebuie evitate becurile fluorescente, care creează un fel de ceață verzuie. Despre lumina verde se spune că este un pic obositoare. Aceste becuri pot fi înlocuite cu LED-uri, care emit o lumină mai plăcută și în plus sunt și economice din punct de vedere energetic.

Pereții pot fi luminați și cu lampadare, care apar pe piață în diferite forme și stiluri de design.

Unii designeri recomandă oamenilor să evite să folosească lumina de la candelabrul din centrul tavanului pentru că aceasta poate fi prea puternică. Pentru a crea o atmosferă de relaxare, ei pot pune în locul candelabrului o plafonieră care va oferi o lumină indirectă, ce este mai frumoasă și mai confortabilă.

Lumina emisă de corpurile de iluminat care au sticla mată este mai caldă și mai plăcută pentru ochi.

În ziua de azi sunt la modă și benzile cu LED care se pot amplasa după scafele de pe tavan, în spatele obiectelor de mobilier, pe ramele de la tablouri sau de la oglinzi decorative, în dulapuri, pe sub paturi și canapele, pentru a crea o lumină difuză în încăpere. Acestea pot fi folosite în orice zonă din casă și din afara casei – baie, bucătărie, living, dormitoare, hol, balcon, terasă.

Luminile încastrate sunt folosite în case și apartamente, cele mai populare fiind plafonierele care luminează frumos pereții. Designerii recomandă în prezent mai mult lumina orizontală, care se răspândește orizontal și nu este atât de strălucitoare și obositoare, și mai puțin lumina vericală, care poate produce umbre neatractive.  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri