Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Somn mai bun, zile mai eficiente: 5 sfaturi pentru un somn mai odihnitor

Somn mai bun, zile mai eficiente: 5 sfaturi pentru un somn mai odihnitor

Ai intrat în noul an deja obosit? Dacă da, stai liniștit - știm și noi cum e. Întocmai de aceea vrem să te ajutăm să dormi mai bine - la fel ca gătitul, și arta somnului se deprinde în timp.

Iar un somn de noapte bun este la fel de important pentru organism precum o dietă sănătoasă sau mișcare. Studiile științifice arată inclusiv că lipsa somnului poate înrăutăți memoria și activitatea creierului, de aceea vei fi mai puțin eficient peste zi. Iată 5 sfaturi pentru un somn mai odihnitor, pentru ca tu să te trezești cu adevărat odihnit.

  1. Mai multă lumină în timpul zilei

Recunoaște: cât timp petreci în spațiul interior pe timpul zilei? Indiferent dacă lucrezi de acasă sau mergi la birou, cel mai probabil majoritatea timpului îl petreci înăuntru - ceea ce nu pare să aibă efecte negative, nu?

Totuși, în realitate, lipsa expunerii la lumină naturală directă ne împiedică să adormim, pentru că ne confuzează ceasul biologic. Studiile arată că oamenii care ies afară cel puțin 90 de minute zilnic au un somn cu 83% mai bun decât cei care nu petrec decât câteva minute afară (sau deloc).

  1. Redu expunerea la lumină albastră

Dacă ești ca noi, cel mai probabil petreci în fața laptopului suficiente ore pe zi - poate uneori mănânci tot în fața laptopului. Iar când termini munca, te așezi să te relaxezi…pe telefon. Din nefericire, lumina albastră a dispozitivelor te împiedică să ai un somn profund și care să te revigoreze cu adevărat; practic, creierul tău rămâne în permanență stimulat. De aceea, ar trebui să renunți la folosirea telefonului / laptopului cu cel puțin o oră înainte de culcare.

  1. Creează mediul potrivit

Închide ochii și imaginează-ți dormitorul așa cum ar trebui să fie: un sanctuar al relaxării. Întunecat, răcoros, cu un pat confortabil, cu un topper pentru saltea care să aibă temperatura adaptată în funcție de anotimp. Cu draperii groase și bogate, fără televizor.

Acum deschide-i. Arată camera ta așa? Dacă nu, înseamnă că trebuie să mai lucrezi la ea - ca să te odihnești cum trebuie, e vital să îți conturezi mediul potrivit, ultra-liniștit, și să investești în elementele care te vor ajuta să dormi mai bine. Inclusiv lenjeria ta de pat ar trebui să fie una premium.

  1. Cafea doriți?

Cu siguranță și ție îți sclipesc ochii când auzi de cafea - și noi suntem la fel. Totuși, dacă vrei să dormi bine, dă-i voie creierului tău să se deconecteze. Iar asta se poate întâmpla numai și numai dacă renunți la consumul de cafea seara.

E nevoie de 6 ore pentru ca licoarea magică să nu mai aibă efecte energizante - așa că asigură-te că, cu 6 ore înainte de culcare, alegi să bei mai degrabă doar apă sau ceai. Atenție: să nu bei nicicum ceai negru, care are fix același efect precum cafeaua.

  1. Fă-ți o rutină

Azi te culci la 22, mâine la 24, te trezești o dată la 8, o dată la 11. Ce mai poate înțelege organismul tău din acest program? Nu mare lucru, exact. De aceea ar trebui să încerci să ai o rutină de care să te ții - cu alte cuvinte, să te culci și să te trezești (aproximativ) la aceeași oră mereu. Da, inclusiv în weekend. În caz contrar, nu faci decât să îți confuzezi ceasul corpului.

Bonus: ia un supliment cu melatonină, asigură-te că elimini orice ​​acarieni și impurități din cameră și nu face sport înainte de culcare. Ar trebui să fie suficient ca să ai parte de un somn ceva mai odihnitor. Și nu uita: timpul petrecut dormind nu este „pierdere de timp” - dimpotrivă, somnul este pur și simplu una dintre cele mai valoroase investiții. În starea noastră de bine, în energie, în tine.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri