Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: Majoritatea americanilor dezaprobă reacția președintelui Trump la proteste

Sondaj: Majoritatea americanilor dezaprobă reacția președintelui Trump la proteste

Cei mai mulți americani sunt solidari cu protestele din țara lor, care au pornit de la moartea unui bărbat de culoare, al cărui deces a fost provocat de poliție. Aceștia dezaprobă reacţia preşedintelui Donald Trump la revolte, arată un sondaj de opinie dealizat de Reuters/Ipsos.

64% dintre americanii adulţi sunt solidari cu protestatari, 27% şi-au exprimat dezaprobarea şi 9% s-au declarat indecişi.

Demonstrațiile au cuprins multe orașe din SUA după ce, săptămâna trecută, un poliţist din Minneapolis a fost filmat apăsându-l cu genunchiul pe gât pe  afro-americanul George Floyd, timp de aproape nouă minute, chiar şi după ce victima a părut să îşi piardă cunoştinţa. Poliţistul este acuzat de omor.

Actualul șef de la Casa Albă a adoptat o poziţie dură faţă de proteste şi a ameninţat cu desfășurarea forțelor armate pentru a combate violenţele.

Liderul republican se află în cursa electorală, împotriva democratului Joe Biden, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Un alt sondaj Reuters/Ipsos arată că avansul lui Biden în faţa lui Trump în rândul votanţilor înregistraţi a crescut cu 10%, cea mai mare diferenţă de când fostul vicepreşedinte a devenit, în aprilie, probabilul candidat al Partidului Democrat la Casa Albă.

47% dintre votanţi spun că îl preferă pe Biden la scrutinul din 3 noiembrie, comparativ cu 37% pentru Trump.

De două ori mai mulţi votanţi independenţi au spus că dezaprobă reacţia lui Trump la proteste. Chiar şi drintre republicani, doar 67% au afirmat că aprobă felul în care acesta a răspuns la situaţia actuală, un procent semnificativ mai mic decât nivelul de 82%, care apreciază activitatea sa la Casa Albă.

Sondajul Reuters/Ipsos privind protestele a fost realizat online, în limba engleză, în întreaga ţară, la care au răspuns 1.004 americani adulţi. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 4%.

La sondajul privind activitatea președintelui Trump şi alegerile din noiembrie au participat 1.113 americani adulţi şi are o marjă de eroare de 3%.

Ambele studii au fost realizate în zilele de 1-2 iunie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri