Două sondaje de opinie, realizate de casele CURS și Avangarde, în perioada august-septembrie, arată că, în proporție covârșitoare, românii consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar alegerile locale care vor avea loc în mai puțin de două săptămâni ar aduce la urne sub 40 la sută dintre votanți. Acest procent s-ar putea micșora dacă, în perioada următoare, ar crește numărul infectărilor cu Covid-19. În continuare, PNL se află pe primul loc în intenția de vot, urmat de PSD și de Alianța USR-PLUS. PPUSL a crescut, la rândul său, în intenția de vot față de ultimele cercetări sociologice.
Conform Raportului Național de Cercetare Avangarde, realizat în perioada 3 – 7 septembrie 2020, pe un eșantion de 800 de persoane, românii nu sunt deloc încrezători în direcția în care se îndreaptă România. La întrebarea “Dumneavoastră, personal, considerați că România se îndreaptă mai degrabă într-o direcție bună sau într-o direcție proastă?”, 57 la sută dintre cei chestionați au răspuns că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Doar 33 la sută spun că ne îndreptăm într-o direcție bună, în timp ce 11 procente nu știu sau nu au dorit să răspundă.
La rândul său, CURS a realizat un sondaj similar, în perioada 28 august – 4 septembrie, pe un eșantion de 1.067 de persoane, iar la întrebarea “În general, în România, lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?”, 69 la sută au răspuns că ne întreptăm într-o direcție greșită. Numai 21 de procente consideră că ne îndreptăm într-o direcție bună, iar 10 la sută nu știu sau nu au răspuns. Sondajul CURS a mai conținut și o întrebare suplimentară, respectiv “După părerea dumneavoastră, comparativ cu acum patru ani, România se află într-o situație mai bună, mai rea sau la fel?”. 28 la sută din repondenți consideră că situația este aceeași, 24 la sută cred că situația este puțin mai rea, 20 la sută sunt de părere că situația este mult mai rea, alți 20% cred că situația este puțin mai bună, iar 7 procente cred că situația este mult mai bună.
PNL și PSD stagnează. PPUSL a crescut cu un procent
Ambele sondaje prefigurează o prezență slabă la alegerile locale din 27 septembrie. Conform Avangarde doar 33 la sută dintre cei intervievați au spus că vor participa la vot. Iar dintre aceștia, 34 la sută susțin că vor vota cu PNL, 27 de procente vor vota cu PSD, 17 la sută cu Alianța 2020 (USR-PLUS), 5 la sută cu UDMR, 5% cu Pro România, 4 procente vor alege Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), 3% vor vota cu ALDE, iar 1 procent a răspuns că va vota cu un alt partid.
În sondajul CURS, 43 la sută dintre cei chestionați spun că se vor prezenta sigur la vot, alți 31 la sută probabil vot participa la scrutin, în timp ce 16 perocente spun că probabil nu vor merge la vot. 7 la sută spună că sigur nu votează, în timp ce alte 3 procente nu știu/ nu răspund. Iar în situația în care, în perioada următoare, ar crește numărul de infectări cu Covid-19, doar 33 la sută spun că probabil vor mai merge la urne și doar 31 la sută spun că sigur vor merge la vot. În schimb, 18 procente au răspuns că probabil nu vor participa, iar alți 14% spun că sigur nu vor merge la vot. Patru procente nu știu/ nu răspund.
Conform CURS, din eșantionul care merge la vot, doar 75% și-au exprimat o opinie politică, 33 la sută votează PNL, 26 la sută votează PSD, 16 la sută pun ștampila pe USR-PLUS, 7% vor alege Pro România și 5 procente votează PMP. UDMR, ALDE și PPUSL sunt creditate cu câte 4 la sută din intenția de vot.
EXTRAS din cercetarea Avangarde, realizată în perioada 3-7 septembrie, pe un eșantion de 800 de persoane