Jurnalul.ro Editoriale Stabilitatea BNR și jocurile ascunse

Stabilitatea BNR și jocurile ascunse

de Dan Constantin    |   

O echipă de zgomote bine coordonată a încercat încă o dată să lovească la vârful Băncii Naționale a României. Documente libere la citire au fost difuzate într-o lectură scoasă din context pentru a lansa o bombă de presă spre Mugur Isărescu. Era în subsidiar și un atac la probitatea Jurnalului Naţional, un membru desemnat al zgomotoșilor, altfel avocat, acuzându-mă direct de ,,îndrăzneala” de a fi realizat un interviu cu ținta lor pentru a le tăia maioneza atacului pregătit cu multe luni înainte.

Scandalul premeditat nu a avut efectul scontat, dorința ,,regiei” de a-l transforma într-o acțiune de demolare publică a eșuat în câteva strigăte în pustiu. Planul de a-l transfera în zona deciziei politice a fost respinsă de Liviu Dragnea, care a declarat tranșant că atacul la adresa BNR produce instabilitate macroeconomică și financiară. “Dacă instituții importante din acest stat sunt mereu sub atac, s-ar putea să fie o problemă și să începi să te gândești - de unde vin toate astea? Atacurile începute împotriva BNR afectează cursul de schimb” - declara Dragnea.

Un mai vechi atac asupra leului a fost blocat de Banca Națională. Autorii, care au vrut și ei să-l copieze pe Soros, având conexiuni nedocumentate pe la conturi - suport extern, au fost scoși atunci din sistemul bancar. Au revenit pe bloguri și prin mariaje politice formează un cor de detractori închiriat pentru a cânta la ocazii.

Ce-i mână pe ei în luptă? Atacurile la adresa băncii centrale sunt acordate parcă în duet cu interesul de a dezavua acțiunile de recuperare a tezaurului BNR sechestrat de un secol în Rusia. Voi reclamați o sută de tone de aur și nu puteți să administrați tezaurul pe care îl aveți? - iată teza otrăvită pe care o inoculează în opinia publică propaganda ostilă a Moscovei interpretată de corul de la București. Mai mult, vocile care cer controlul asupra acțiunilor BNR, schimbarea Statutului ei, consacrat la nivel european, care asigură independența acesteia prin articolul 130 din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene, forțează astfel declanșarea unei proceduri de infringement. Cine vrea decuplarea României de UE? Câtă apă va mai procesa Hidroelectrica pe Dunăre ca să vadă cine trebuie partitura și pe dirijorul corului? Cum zice olteanul, ,,e legate, domnule!”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri