"Aceasta nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze în perspectiva iernii care urmează", a transmis Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, pe Twitter.
Țările UE ajung la un acord privind reducerile de urgență ale gazelor pentru această iarnă
Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor, după ce compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce livrările prin conducta Nord Stream1 către Germania la o cincime din capacitate.
În condițiile în care mai multe state UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă țările membre să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile, ca represalii la sancțiunile economice occidentale, impuse în contextul războiului din Ucraina.
Miniștrii Energiei au aprobat o propunere prin care toate țările UE să reducă în mod voluntar consumul de gaz cu 15% în perioada august 2022-martie 2023. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgențe în materie de aprovizionare, dar țările au convenit să scutească anumite țări și industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii inițiale a UE, de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară. citiți mai departe.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.