Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele UE au ajuns la un acord pentru reducerea consumului de gaze naturale în această iarnă

Statele UE au ajuns la un acord pentru reducerea consumului de gaze naturale în această iarnă

Statele UE au convenit, marți, asupra unui regulament de urgență pentru a reduce consumul de gaze naturale în această iarnă, pe fondul incertitudinilor livrărilor din Rusia, scrie Reuters.

"Aceasta nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze în perspectiva iernii care urmează", a transmis Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, pe Twitter.

Țările UE ajung la un acord privind reducerile de urgență ale gazelor pentru această iarnă

Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor, după ce compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce livrările prin conducta Nord Stream1 către Germania la o cincime din capacitate.

În condițiile în care mai multe state UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă țările membre să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile, ca represalii la sancțiunile economice occidentale, impuse în contextul războiului din Ucraina.

Miniștrii Energiei au aprobat o propunere prin care toate țările UE să reducă în mod voluntar consumul de gaz cu 15% în perioada august 2022-martie 2023. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgențe în materie de aprovizionare, dar țările au convenit să scutească anumite țări și industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii inițiale a UE, de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară. citiți mai departe.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.

Subiecte în articol: gaze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri