Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 

de Maria Coman 2    |   

Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice și de starea emoțională a unei persoane. Cercetătorii au constatat că în general cei care au un indice crescut al masei corporale și încrederea în sine scăzută au slăbit mult mai puțin (aproape la jumătate) decât cele care nu se confruntau cu o stimă de sine redusă. Putem vedea asta adesea la adolescente, pentru care imaginea devine extrem de importantă și care își doresc să semene cu modelele pe care le văd pe Instagram, Tiktok sau alte rețele sociale. Imaginea corporală pozitivă este esențială pentru o stimă de sine cu un nivel crescut. 

Un studiu făcut în 6 țări europene (Olanda, Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda) a analizat un grup de 12.410 femei, dintre care 8.152 erau supraponderale. 73% dintre femeile supraponderale au declarat că, de fiecare dată când își propun să urmeze un regim alimentar, eșuează din același motiv. Din cauză că rezultatele la care visează nu devin imediat vizibile, se simt demoralizate și abandonează planul inițial. 

Încrederea în sine redusă s-a dovedit a fi un factor comun la peste o treime dintre femeile supraponderale sau obeze participante la studiu. Multe dintre ele susțineau chiar că ar fi dispuse să plătească orice sumă, indiferent cât de mare, pentru un regim care să se dovedească eficient cât mai repede posibil. 

Atenție la acest cerc vicios. De multe ori, oamenii își alimentează poftele tocmai pentru a compensa golul lăsat de absența încrederii în ei înșiși. Iar atunci când obiceiurile lor alimentare încep să se reflecte pe cântar sau într-o stare generală proastă, lipsa încrederii se manifestă mai pregnant. explică medicul Laura Ene. 

Încrederea în sine nu influențează numai parcursul sau rezultatele procesului de schimbare. Chiar felul în care definim așteptările cu care pornim la drum este corelat cu încrederea în sine. 

Atunci când ne propunem obiective greu de atins pe termen scurt, riscăm să nu reușim altceva decât să primim încă o confirmare a neputinței. Inevitabil, asta va afecta mai mult încrederea în sine și felul în care percepem schimbările reale apărute ca fiind mai degrabă dezamăgitoare decât mulțumitoare. 

Le recomand întotdeauna pacienților mei să introducă treptat schimbările și să le adapteze permanent la viața de zi cu zi. De exemplu, le recomand să înceapă la propriu pas cu pas să facă mișcare. Pot fi plimbări scurte, urcat pe scări sau mers pe jos pe distanțele scurte pe care altădată ar fi preferat să conducă. Sau să mănânce felia de tort după care tânjesc în timpul zilei, pentru a-i permite organismului să cheltuiască până seara caloriile acumulate.

Nu mizez niciodată pe interdicții alimentare permanente cu pacienții mei și nu îi sfătuiesc să consume numai apă plată cu lămâie și salată verde cu ridichi. Obiceiurile sănătoase introduse treptat și scăderile modeste, dar rezonabile, în greutate sunt mult mai ușor de menținut decât cele rapide și radicale, spune Laura Ene, medic la Ela Clinic. 

5 sfaturi pentru a spori încrederea în sine 

1. Identifică lucrurile care te țin pe loc 

Ca să-ți consolidezi încrederea în sine va trebui să începi prin a-ți conștientiza credințele negative, pentru ca apoi să le poți schimba. 

Folosește o agendă clasică, sau o aplicație din telefonul mobil în care să notezi toate neajunsurile care consideri că te caracterizează sau chiar te definesc. 

Mulți dintre noi trăiesc cu ideea adânc înrădăcinată în minte că nu sunt în stare să facă anumite lucruri. Sau că nu reușesc să-și schimbe în bine viața ori sănătatea. Că nimic nu le iese în anumite domenii, că nu vor fi niciodată la fel de, împliniți sau fericiți ca X sau Y. Fii sincer cu tine și explorează-ți convingerile limitative. Indiferent cât de dur pot suna astfel de afirmații. Încearcă să identifici momentul în care s-au sădit în mintea ta. 

2. Conștientizează-ți atuurile 

În a doua fază, citește ce ai scris și caută în acțiunile sau trăsăturile tale contraargumente pentru fiecare dintre aceste convingeri. 

3. Fă un bilanț al reușitelor 

Gândește-te la fiecare lucru cât de mic pe care ți l-ai propus și ai reușit să îl duci la bun sfârșit. Poate că ai învățat să mergi pe bicicletă, să înoți sau să montezi piese de mobilier. 

Încrederea în sine nu va apărea pur și simplu în viața ta ca un miracol, ci se construiește treptat în urma experiențelor prin care reușești în primul rând să îți demonstrezi ție însuți că poți, dacă vrei cu adevărat 

4. Învață să spui nu 

Încearcă să reduci la minimum contactul cu persoanele care întrețin o atmosferă apăsătoare în viața ta. Dacă acest lucru nu este posibil în cazul membrilor foarte apropiați ai familiei, blochează gândurile și emoțiile negative care vin din direcția lor. 

5. Investește în starea ta de bine

Setează-ți sarcini ușor de bifat care au de-a face cu imaginea de sine. Situația actuală îți oferă scuza perfectă pentru a începe un antrenament online, în intimitatea casei tale, fără să fie nevoie să te expui la sală sau să respecți un program strict de exerciții fizice

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri