Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA poate extinde utilizarea de arme nucleare

SUA poate extinde utilizarea de arme nucleare

Administrația Trump a semnat extinderea de utilizare a armelor nucleare, ca parte a unei noi strategii de securitate, potrivit declarațiilor președintelui Donald Trump făcute luni, scrie The Guardian.

Rolul armelor nucleare „împotriva strategiilor de atac non-nucleare” a fost unul dintre modurile diferite de abordare ale lui Donald Trump comparativ cu predecesorii lor. Amenințarea schimbărilor climatice a trecut nemenționată, însă. Cuvântul „climat”a fost folosit doar de patru ori în Strategia de Securitate Națională, de trei ori fiind menționat cu referire la mediul afacerilor. În schimb, americanii au insistat pe „îmbrățișarea dominanței energetice”.

Anunțând Strategia de Securitate Națională, Donald Trump a catalogat victoria sa electorală și mandatul său drept o întorsătură fără precedent a istoriei SUA.

„America se întoarce, iar America se întoarce mai puternică”, a spus președintele Donald Trump. „Noi ne reconstruim națiunea, încrederea și poziția noastră în lume... Ne vom ridica pentru noi și vom sta în picioare pentru țara noastră cum nu am mai făcut-o înainte”.

În aceeași zi cu lansarea Strategiei de Securitate Națională, SUA s-au găsit izolate la Consiliul de Securitate ONU, unde ceilalți 14 membri, inclusiv aliații cei mai apropiați ai Washingtonului, au votat pentru anularea recunoașterii de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Trimisul SUA, Nikki Haley, a catalogat votul drept o „insultă” care „nu va fi uitată”.

Sub sloganul „pace prin putere”, Trump a subliniat acumularea militară pe care a ordonat-o, în ceea ce președintele a descris drept un record al cheltuielilor pentru apărare, respectiv 700 de miliarde de dolari pentru anul 2018.

„Recunoaștem că slăbiciunea este cea mai sigură cale a conflictului, iar puterea neegalată este cel mai sigur mod de apărare”, a spus Donald Trump.

Documentul de politică al Strategiei de Securitate Națională critică declasarea rolului armelor nucleare în strategia de securitate a SUA de către administrațiile anterioare, apărute după Războiul Rece, și a sugerat că acest lucru nu a împiedicat adversarii armatei nucleare să își extindă arsenalul și sistemul de livrare.

Astfel, „strategiile de atac non-nucleare” reprezintă o nouă categorie de amenințare pe care ar putea să o contracareze armele nucleare americane și indică modificările probabile ale revizuirii posturii nucleare asteptate în următoarele săptămâni.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri