Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se pronunță în favoarea explorării de gaze în largul Ciprului

SUA se pronunță în favoarea explorării de gaze în largul Ciprului

Un responsabil american a exprimat vineri sprijinul Washingtonului pentru explorarea gazelor în largul Ciprului, în timp ce ExxonMobil şi Qatar Petroleum au lansat lucrări de foraj în pofida opoziţiei Turciei, relatează AFP. 

Ankara a avertizat în repetate rânduri companiile petroliere împotriva oricăror prospecţiuni energetice în largul insulei mediteraneene divizate. 

Republica Cipru, care îşi exercită autoritatea doar pe două treimi din teritoriul insulei, a semnat în ultimii ani contracte de explorare cu giganţi de hidrocarburi. 

Washingtonul 'recunoaşte dreptul Ciprului de a-şi dezvolta resursele naturale', a declarat subsecretarul de stat Francis Fannon. 

'Noi considerăm energia drept un catalizator al cooperării şi dezvoltării economice, care poate aduce beneficii tuturor celor din regiune', a declarat el presei la Nicosia, subliniind 'rolul semnificativ al Ciprului în acest sens'. 

Fannon, subsecretar de stat la Biroul de resurse energetice, s-a exprimat în finalul unei întâlniri cu ministrul cipriot al energiei, George Lakkotrypis. 

ExxonMobil şi Qatar Petroleum au lansat vineri operaţiuni de foraj la blocul nr.10 din zona economică exclusivă (ZEE) în largul insulei, conform ministrului cipriot al energiei. 

Ankara, ale cărei trupe au ocupat în 1974 37% din teritoriul insulei, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia, cere suspendarea oricăror lucrări de explorare de către ciprioţii greci, subliniind că o soluţie la divizarea Ciprului nu a o fost încă găsită. 

Potrivit lui Fannon, care urmează să se deplaseze în Egipt şi în Israel, Statele Unite consideră că 'bogăţiile din resursele naturale trebuie să fie împărţite între toate comunităţile de pe insulă într-un mod echitabil în cadrul unei reglementări globale' vizând reunificarea Ciprului. 

La începutul lunii noiembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a calificat pe cei care sfidează Ankara drept 'răufăcători' care merită acelaşi tratament ca inamicii Turciei în Siria. 

În februarie, o navă închiriată de compania petrolieră italiană Eni, pentru a efectua prospecţiuni în largul Ciprului, a trebuit să renunţe, după ce a fost blocată de nave de război turceşti. 

Aceasta nu a împiedicat Cipru să invite în octombrie Total, Eni şi ExxonMobil să liciteze pentru un nou bloc de gaze offshore, Blocul 7, situat în "Zona economică exclusivă" a insulei. Blocul 10 a fost deja acordat companiei ExxonMobil şi Qatar Petroleum.

AGERPRES

Subiecte în articol: sua cipru explorare de gaze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri