Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suntem fruntași la consumul de alcool, dar suntem ultimii la colectarea taxelor

Suntem fruntași la consumul de alcool, dar suntem ultimii la colectarea taxelor

România se situează pe primele locuri la consumul de alcool, dar suntem pe ultimul loc în Europa la colectarea de fonduri din taxe, la distanţă mare faţă de vecinii noştri bulgari, care par să fi găsit „reţeta” încasării banilor la bugetul de stat. Sectorul băuturilor alcoolice ar putea aduce bugetului țării, afectat serios de pandemie, miliarde de lei din taxe, impozite şi accize.

Industria băuturilor alcoolice este puternic nefiscalizată.

Țara noastră a reuşit anul trecut să aducă în visteria statului doar 31,7 la sută din fondurile fiscale şi nefiscale. Suntem cu 13,4 puncte procentuale sub media europeană şi cu 6,7 la sută sub Bulgaria în materie de colectare. 

România este pe locul 27 în topul celor 28 de ţări ale Uniunii Europene la capitolul "venituri bugetare şi venituri fiscale" pentru anul 2019. Sunt date oficiale evidenţiate în Raportul Consiliului Fiscal pe anul trecut, statistici preluate de la Eurostat.

 

Suntem în această situaţie din cauză că structura veniturilor bugetare în ţara noastră este orientată preponderent spre impozitele indirecte şi veniturile din contribuţii sociale. Însumate acestea reprezintă 82% din veniturile fiscale anuale. Există însă şi sectoare care ar putea contribui substanţial la bugetul de stat dacă ar fi fiscalizate corespunzător. Unul dintre ele este industria băuturilor alcoolice, mai ales cele din categoria distilatelor.

Colectarea accizelor din alcool este încă foarte redusă la noi, asta chiar dacă perioada 2007-2013 cuantumul accizelor a crescut foarte rapid, de la 550 euro pe hectolitru alcool pur în cazul alcoolului etilic şi produselor distilate la 750 euro pe hectolitru alcool pur în 2010, și la apoi la 1.000 euro pe hectolitru alcool pur în 2013.

Anul trecut, potrivit raportului Consiliului Fiscal, România a încasat din accize 31,1 miliarde de lei. Industria alcoolului reprezintă doar 4 procente din această sumă, cea mai importantă pondere în acest segment având-o industria energetică. Conform datelor raportate anual la Comisia Europeană, în ceea ce priveşte încasările din accizele pentru alcoolul pur, nu există aproape nicio diferenţă între anul 2015 şi 2018. În 2015 statul colecta din accizele pe alcoolul pur 101,72 milioane de euro, iar în 2018, 103,87 milioane de euro.

 

O colectare mai riguroasă a taxelor din industria alcoolului ar aduce mai mulți bani la bugetul statului și o serie de proiecte sociale ar putea fi finalizate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri