Jurnalul.ro Ştiri Externe O tânără însărcinată a murit de septicemie după ce i s-a refuzat un avort de urgență. Tragedia putea fi evitata

O tânără însărcinată a murit de septicemie după ce i s-a refuzat un avort de urgență. Tragedia putea fi evitata

de Redacția Jurnalul    |   

America înregistrează primul deces legat de avort declarat oficial „evitabil”. Amber Thurman, o tânără mamă în vârstă de 28 de ani, a murit așteptând un avort de urgență.

Amber Thurman a murit în august 2022, după ce a așteptat 17 ore pentru o procedură medicală vitală, conform unui raport recent publicat de agenția de presă ProPublica, citat de Le Figaro.

Thurman, care avea deja un fiu și visa să devină asistentă medicală, a fost nevoită să meargă în Carolina de Nord pentru a lua pastila de avort, din cauza interdicțiilor stricte din Georgia. După administrarea medicamentului, ea a făcut complicații rare și a ajuns de urgență la spital cu o hemoragie severă.

Deși medicii au diagnosticat-o cu septicemie acută, o condiție potențial fatală, procedura de dilatare și chiuretaj care i-ar fi putut salva viața a fost amânată timp de 17 ore, din cauza unei legi din Georgia care făcea această procedură ilegală, cu foarte puține excepții.

Potrivit unei comisii oficiale din Georgia, moartea lui Amber Thurman a fost declarată „evitabilă". Experții susțin că o intervenție mai rapidă ar fi avut șanse mari să-i salveze viața.

Cazul a stârnit indignare în rândul organizațiilor pentru drepturile femeilor din SUA. Mini Timmaraju de la Reproductive Freedom for All a declarat că „interdicțiile devastatoare au întârziat îngrijirea de rutină vitală de care avea nevoie", în timp ce Nancy Northup de la Centrul pentru Drepturi Reproductive a subliniat că Amber Thurman „ar trebui să fie în viață astăzi".

Cazul lui Amber Thurman este considerat primul deces legat de avort declarat oficial „evitabil" în Statele Unite, după decizia Curții Supreme din 2022 care a permis statelor să legifereze individual asupra avortului.

Tragedia aduce în prim-plan dezbaterea aprinsă privind drepturile reproductive în SUA, care se anunță a fi una dintre temele centrale ale alegerilor prezidențiale din noiembrie. Criticii legilor restrictive susțin că excepțiile pentru situațiile care pun viața în pericol sunt adesea prea vagi și dificil de interpretat de către medici, punând în pericol viețile pacientelor.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri